Kipar potvrdio prodaju zlatnih rezervi

18.04.2013. 11:18 / Izvor: seebiz.eu
Kipar potvrdio prodaju zlatnih rezervi

Nakon rekordnog gubitka početkom tjedna, cijena zlata ponovno je u četvrtak oštro pala, primaknuvši se najnižim razinama u dvije godine, što otvara pitanje je li to privremeni poremećaj na tržištu ili početak trenda u kojemu će zlato izgubiti ponešto od svoga sjaja.

Nakon rekordnog gubitka početkom tjedna, cijena zlata ponovno je u četvrtak oštro pala, primaknuvši se najnižim razinama u dvije godine, što otvara pitanje je li to privremeni poremećaj na tržištu ili početak trenda u kojemu će zlato izgubiti ponešto od svoga sjaja. Pad cijene zlata došao je potpuno neočekivano. U anketi Reutersa u siječnju, u kojoj je sudjelovalo 37 analitičara, očekivalo se da bi ove godine cijena tog plemenitog metala mogla dosegnuti rekordne razine.

Time bi se nastavio dugoročni trend koji traje već 12 godina, tijekom kojih je cijena zlata porasla s 250 dolara po unci, na početku ovog stoljeća, do 1.920 dolara u rujnu 2011. godine.

Međutim, od početka godine cijena zlata potonula je otprilike 20 posto, što je ponajviše posljedica njezinog pada u posljednjih tjedan dana.

Prošloga je petka cijena zlata na svjetskom tržištu potonula 5,2, a u ponedjeljak 8,4 posto, što je njezin najveći dvodnevni gubitak u posljednjih 30 godina. Pritom je u utorak cijena unce zaronila na samo 1.321 dolar, najnižu razinu u više od dvije godine.

Prodaju zlata potaknule su prošloga tjedna špekulacije da će Kipar biti prisiljen prodavati svoje zlatne rezerve, kako bi namaknuo dodatna sredstva za suzbijanje dužničke krize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital