Ciparski problemi obeshrabrili ulagače

22.03.2013. 10:54 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Ciparski problemi obeshrabrili ulagače

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače obeshrabrili ciparski financijski problemi i loši makroekonomski podaci iz eurozone.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače obeshrabrili ciparski financijski problemi i loši makroekonomski podaci iz eurozone. Dow Jones oslabio je 90 bodova, ili 0,62 posto, na 14.421 bod, dok je S&P 500 pao 0,83 posto, na 1.545 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 3.222 boda.

Europska unija dala je Cipru rok do ponedjeljka za novi plan kojim bi namaknuo milijarde eura vlastitih sredstava, što je osnovni uvjet da bi dobio međunarodni paket pomoći od 10 milijardi eura. Ako to ne uspije, slijedi kolaps tamošnjeg bankarskog sustava, pa vjerojatno i isključivanje te otočne zemlje iz eurozone.

Dodatan udarac Cipru nanijela je jučer agencija Standard & Poor's gurnuvši mu kreditni rejting dublje u status 'smeća'. Premda se radi o maloj državi, ulagači se plaše da bi kolaps Cipra mogao izazvati rast cijene zaduživanja i u drugim prezaduženim članicama eurozone, što bi otežalo izlazak tog bloka iz dužničke krize i recesije.

A recesija ne popušta. Jučerašnje izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI), pokazalo je da su aktivnosti u gospodarstvu eurozone dodatno oslabile u ožujku, čak i prije izbijanja krize na Cipru. Ulagače ponajviše brine usporavanje rasta aktivnosti u Njemačkoj.

Pad cijena dionica ponešto su tek ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, ali ne i spektakularan rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital