Zapadni Balkan može profitirati od nearshoring trenda

20.07.2021. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Zapadni Balkan može profitirati od nearshoring trenda

Niske plate, educirana radna snaga i relativno niski porezi konkurentske prednosti regiona.

Zapadni Balkan može imati koristi od postkovidnog nearshoring trenda, poručuju iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.

Zastupništvo njemačke privrede potvrđuje da su niske plate, educirana radna snaga i relativno niski porezi konkurentske prednosti regiona.

Istraživanje provedeno među njemačkim kompanijama sa stranim aktivnostima pokazalo je da je tokom pandemije 40 posto kompanija iskusilo probleme sa lancima dobave, a 68 posto njih misli promijeniti svoje lance snabdijevanja, dok 47 posto već traži nove ili dodatne dobavljače.

Zapadni Balkan može profitirati od ovog trenda, a glavni razlozi za investiranje u ovo podučje su relativno niske plate, što smatra 22 posto njemačkih investitora, geografska lokacija, što je bitan faktor za 19 posto, potom educirana radna snaga (16 posto), izgledi novog tržišta (14 posto), relativno niski porezi (9 posto), poticajne šeme od vlada (9 posto), dobra infrastruktura (4 posto), dobro upravljanje (2 posto) i ostalo ( 5 posto).

Istraživanje pokazuje da je za većinu njemačkih investitora koji posluju na zapadnom Balkanu to dobra lokacija za investiranje. Čak 21 posto njemačkih investitora je vrlo zadovoljno radom na zapadnom Balkanu, a 41 posto je zadovoljno. Neutralnih je 18 posto, nezadovoljnih 16 posto, a vrlo nezadovoljnih svega 3 posto.

Načini na koje lokalne kompanije žele da sarađuju stranim investitorima najvećim dijelom (40 posto) odnose se na prodaju proizvoda, 9 posto na kupovinu, 16 posto želi zajednički razvoj proizvoda, 11 posto je za dijeljenje informacija, a 10 posto za zajedničko lobiranje.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital