Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj veća za 17 odsto

21.08.2021. 11:14 / Izvor: Nezavisne novine
Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj veća za 17 odsto

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o usvajanju Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2021-2027.

Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prvih pola godine bilježi rast od 17 odsto u odnosu na isti period lani, navedeno je u informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju u prvoj polovini godine, koju je danas prihvatila Vlada Republike Srpske.

U području prerađivačke industrije ostvaren je rast od 15,9 odsto, dok u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, rast iznosi 25,1 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Prerađivačka industrija je u prvoj polovini ove godine ostvarila izvoz veći za 28,69 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, dok je u isto vrijeme pokrivenost uvoza izvozom iznosila 73,6 odsto i veća je za 4,9 procentnih poena u odnosu na isti period lani.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o usvajanju Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2021-2027. godina, koja definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije, te načine njihovog ostvarivanja u navedenom periodu.

Strategija, koju je izradilo Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama Republike Srpske i u konsultacijama sa relevantnim zainteresovanim stranama, usaglašena je sa ekonomskim i strateško-planskim dokumentima Republike Srpske i industrijskim politikama EU.

"U smislu realizacije opšteg cilja, koji se odnosi na podizanje konkurentnosti industrije, definisani su strateški ciljevi koji podrazumijevaju povećanje proizvodnje više faze prerade, smanjenje spoljno-trgovinskog deficita u industriji, povećanje zaposlenosti u industriji, povećanje investicija u industriji i smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu", navedeno je u saopštenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital