Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo: Cijene i dalje u porastu

15.10.2021. 12:12 / Izvor: Fena
Prodavnica

Rasle i cijene povrća za deset posto i svježeg mlijeka 1,1 posto u augustu.

Direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo Jelena Pekić rekla je danas da uporedne analize cijena za august 2020. i august 2021. godine i dalje pokazuju rast, koji direktno utječe i na upravljanje robnim rezervama, ali i direktno na kupovnu moć građana i građanki.

"Ukoliko poredimo cijene za august ove, u odnosu na august prošle godine, na nivou Federacije BiH, najviše su porasle cijene jestivih ulja, za 37,6 posto, pilećeg mesa za 26,8 posto, jaja i proizvoda baziranih na jajima za 7,1 posto, junećeg i telećeg mesa za 5,8 posto, šećera za 4,1 posto, konzervirane i prerađene ribe za 3,1 posto, brašna i ostalih proizvoda od žitarica za 2,5 posto, tjestenine za 1,5 posto i začina, prehrambenih dodataka i soli za jedan posto.

Također, dodatno naglašavamo da su rasle i cijene povrća za deset posto i svježeg mlijeka 1,1 posto u augustu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine. U tom periodu snižene su cijene voća za 5,6 posto i riže za 3,7 posto", dodala je Pekić.

Posmatrajući ukupan indeks stope promjene cijena za cjelokupan asortiman prehrambenih proizvoda, kako je dodala, cijene su u augustu ove, u odnosu na august prošle godine porasle za 2,4 posto. Na mjesečnom nivou, u augustu u odnosu na juli ove godine, došlo je do povećanja cijena većine prehrambenih proizvoda u rasponu od 0,4 posto do 2,5 posto. Cijene jestivih ulja su opale za 0,4 posto, dok su cijene začina, prehrambenih dodataka i soli ostale nepromjenjene.

Iz Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo su upozorili da kontinuirani rast cijena predstavlja alarm za sve institucije, te da je potrebna zajednička reakcija kojom bi se pomogle najugroženije kategorije.

"Kao institucija koja podržava rad narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo imamo stalni uvid u izazove i stvarnost života najsiromašnijih građana. Svaka promjena cijena samo pomiče tu skalu siromaštva, a mehanizmi se ne mijenjaju. Moramo zajedno učiniti sve kako bismo osnovne namirnice učinili dostupnim i povoljnim, te kako bismo zaustavii divljanje cijena", zaključila je Pekić, saopćeno je iz Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital