Suzbijati korupciju u oblasti javnih nabavki

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Suzbijati korupciju u oblasti javnih nabavki

Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije zajedničkim aktivnostima će unaprijediti transparetnost rada s robnim rezervama.

18.08.2021. 07:50 / Izvor: Akta.ba

Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije zajedničkim aktivnostima će unaprijediti transparetnost rada s robnim rezervama, saopćeno je nakon sastanka čelnika ovih dviju institucija.

Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo, susrela se naime danas s Erduanom Kafedžićem, šefom kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Prema saopćenju Direkcije, razgovarano je o mogućim zajedničkim aktivnostima na suzbijanju korupcije u oblasti javnih nabavki te o doslijednoj primjeni pravila i procedura, ali i izmjenama postojeće zakonske regulative kojima će dodatno biti unaprijeđena transparetnost rada Direkcije za robne rezerve Kantona.

Kafedžić je istaknuo značaj edukacije uposlenika Direkcije iz oblasti javnih nabavki, koju će u narednom periodu provoditi Ured u okviru redovnih poslovnih aktivnosti za uposlenike institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Tokom sastanka je naglašena potreba za dodatnim unapređenjem saradnje Ureda i Direkcije u oblasti razmjena informacija u okviru datih nadležnosti institucija.

"Izuzetno je važno da je prepoznat značaj saradnje s Uredom za borbu protiv korupcije. Pronaći ćemo efikasne mehanizme kojim ćemo ovo partnerstvo ojačati u interesu zaštite zakona i interesa građana. Također, sama spremnost da se članovi tima Direkcije dalje obučavaju, da prepoznaju važnost borbe protiv korupcije, govori mnogo o namjerama trenutnog rukovodstva. Zajedno možemo učiniti mnogo više", poručio je Kafedžić.

Direktorica Pekić je najavila donošenje novog zakona o robnim rezervama budući da je trenutni Zakon po kojem radi Direkcija iz 1999. godine. Cilj potpuno novog zakonskog rješenja jeste da se poveća transparetnost rada Direkcije te da se omogući efikasnije poslovanje i upravljanje robnim rezervama, što je u interesu cijelog Kantona Sarajevo.

"Često je i naša institucija opravdano pod pritiskom javnosti, prvenstveno zbog pitanja u kojima nas zakonska rješenja onemogućavaju da budemo transparentniji i otvoreniji prema javnosti. No, mi smatramo da reforme neće ugroziti upravljanje robnim rezervama, otvorena institucija znači više ponuda, više kompanija, više dobavljača, a sve to samo od sebe nosi uštede i bolje upravljanje novcem građana i građanki Kantona Sarajevo. Zbog toga smo tu i današnjim sastankom želimo pokazati taj novi pravac", zaključila je Pekić.

PODIJELI:

TAGOVI:

korupcija

javne nabavke

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti