Gradsko vijeće Mostara usvojilo budžet od 92 miliona KM

30.12.2021. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Mostar

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je jučer budžet grada za 2022. godinu u iznosu od 92 miliona KM i dokument o zajedničkoj komunalnoj potrošnji.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je jučer budžet grada za 2022. godinu u iznosu od 92 miliona KM i dokument o zajedničkoj komunalnoj potrošnji.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da je budžet je realan i da je fokus na kulturi, zdravstvu, školstvu i onome što čini svakodnevne potrebe građana Mostara.

"Kroz sjednicu smo zaključili kako su amandmani fantastične ideje, ali da bi bilo neodgovorno da napumpavamo budžet njihovim usvajanjem, mada imamo ideju da do proljeća podignemo prihode, tako da možemo kod tehničkog rebalansa budžeta implementirati te amandmane", rekao je Kordić na konferenciji za novinare.

On je zahvalio vijećnicima na korektnom radu tokom cijele godine.

Kordić je dodao da je pronađeno rješenje za isplatu duga koji Hercegovačko-neretvanski kanton ima prema Gradu na osnovu zakupa prostora, te da će taj novac sljedećih par godina biti isplaćivan na račun Grada Mostara, s prioritetom na ulaganje u Aerodrom Mostar.

On je naglasio da je u Budžetu predviđeno 350.000 KM za jednokratnu pomoć porodiljama, te da će, ukoliko to ne bude dovoljno, tu stavku povećati.

"Budžet je socijalan kroz ove mjere i ima demografsku komponentu", rekao je Kordić i dodao da je dio sredstava namijenjen i za infrastrukturne i razvojne projekte.

On kaže da su ugovoreni infrastrukturni projekti vrijednosti devet miliona KM koji će biti implementirani u januaru.

"Imamo konsenzus u Vijeću da Mostar treba hrabrije krenuti u kapitalne investicije, da krenemo na tržište i vidimo koji su to kapitalni projekti bitni za razvoj grada i da se zadužujemo na osnovu njih", rekao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić izjavio je da je ovo prvi put da se u Mostaru prije kraja godine usvaja Budžet za sljedeću.

"Odluka o zajedničkoj potrošnji je bila usvajana u aprilu ili maju, što dovoljno govori o našoj ekspeditivnosti u ovoj godini kada je u pitanju rad Vijeća", naglasio je Marić.

On je dodao da sve što je predloženo u amandmanima, od vlasti i opozicije, nije moglo biti zadovoljeno, ali da se očekuje rebalans na proljeće, kada će većina amandmana, koji su jako dobri, biti usvojena.

Marić je naveo da je danas usvojena i izmjena prostornog plana Grada Mostara za četiri lokaliteta s ciljem omogućavanja investitorima da ulažu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital