Deseci hiljada tona dodatnog medicinskog otpada tokom pandemije koronavirusa

01.02.2022. 14:29 / Izvor: Fena
WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je prekomjerna upotreba rukavica, zaštitnih odijela i korištenje milijardi maski i šprica za vakcinaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa stvorilo ogromnu količinu medicinskog otpada širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je prekomjerna upotreba rukavica, zaštitnih odijela i korištenje milijardi maski i šprica za vakcinaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa stvorilo ogromnu količinu medicinskog otpada širom svijeta.

Zdravstvena agencija UN-a izvijestila je u utorak da su deseci hiljada tona dodatnog medicinskog otpada opteretili sisteme za upravljanje otpadom i tako ugrozili zdravlje i okoliš, ukazujući na hitnu potrebu za poboljšanjem tih sistema kao i traženjem odgovora od vlada i ljudi.

"Dio poruke koju želimo uputiti javnosti je da postanemo više svjesni potrošači", rekla je Margaret Montgomery, tehnička službenica jedinice za vodu, sanitarnu zaštitu, higijenu i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije.

Montgomery je rekla da su ustanovili da ljudi često koriste prekomjernu ličnu zaštitnu opremu, prenosi Associated Press.

WHO navodi da je većina od otprilike 87.000 tona takve opreme – uključujući zaštitna odijela i rukavice – dobivene od marta 2020. do novembra 2021. za borbu protiv COVID-19 završilo kao otpad. Više od 8 milijardi doza vakcina globalno su proizveli 143 tone dodatnog otpada u vidu šprica, igala i sigurnosnih kutija.

"Od velikog je značaja zdravstvenim radnicima pružiti pravu zaštitnu opremu", rekao je Michael Ryan, šef WHO-a za hitne slučajeve, u saopćenju, ali je naglasio da je također od vitalnog značaja osigurati da se može sigurno koristiti bez uticaja na okoliš.

Anne Woolridge iz Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad je rekla da bi "sigurna i racionalna upotreba" lične zaštitne opreme smanjila štetu po okoliš, uštedjela novac, smanjila moguće nestašice u opskrbi i pomogla u sprečavanju infekcije "promjenom ponašanja".

WHO je izdao preporuke poput korištenja ekološki prihvatljive ambalaže i dostave, kao i opreme za višestruku upotrebu te materijala koji se mogu reciklirati ili su biorazgradivi.

Agencija je pozvala na ulaganje u tehnologije "obrade otpada bez topline proizvedene izgaranjem". WHO je izvijestio da je 30 posto zdravstvenih ustanova širom svijeta – i 60 posto u manje razvijenim zemljama – već bilo loše opremljeno za rukovanje postojećim količinama otpada, čak i prije nego što ih je pandemija COVID-19 dovela u ovu situaciju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital