Koncept jedinstvenog zdravlja

Održana međunarodna konferencija povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane 2024.

08.06.2024. 12:03 / Izvor: Akta.ba
hrana

Konferencija je održana u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku EFSA-e i UNDP-a.

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane u Mostaru je jučer održana Međunarodna konferencija "Jedinstveno zdravlje - trenutno stanje i izazovi za implementaciju".

Uz prisustvo predstavnika Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Razvojnog programa UN (UNDP) na konferenciji je učestvovalo oko 90 predstavnika nadležnih institucija iz sektora sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša, akademske zajednice i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini te iz susjednih zemalja.

Konferencija je održana u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku EFSA-e i UNDP-a.

Uz predavanja i plenarnu diskusiju o jedinstvenom zdravlju te prezentacije aktivnosti iz navedene oblasti u Bosni i Hercegovini, u sklopu konferencije predstavljene su mogućnosti za unaprjeđenje saradnje s Evropskom agencijom za sigurnost hrane kroz projekte, jačanje kapaciteta i naučnu saradnju.

U uvodnom obraćanju, Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, istaknuo je značaj primjene koncepta jedinstvenog zdravlja s aspekta zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

"Ova međunarodna konferencija predstavlja naš doprinos implementaciji koncepta jedinstvenog zdravlja u Bosni i Hercegovini, što zahtijeva zajedničke aktivnosti i saradnju svih institucija u sektorima sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, kao i podršku i učešće akademske zajednice", istaknuo je direktor Hajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti