Stopa zaposlenih u zdravstvu HNK-a za 53,5 posto viša od prosječne stope u FBiH

23.02.2022. 08:02 / Izvor: Fena
Zaposlenost

Stopa zaposlenih u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je za 53,5 posto viša od prosječne stope zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Stopa zaposlenih u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je za 53,5 posto viša od prosječne stope zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Goran Opsenica.

Ocijenio je i da je stopa zaposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u HNK-u najviša u Federaciji, dodavši da je to jedno od pitanja koje treba detaljnije analizirati i poduzeti adekvatne mjere.

Opsenica je ovo rekao na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojoj su zastupnici razmatrali Informaciju o stanju u zdravstvu i realizaciji zaključaka Skupštine koji su doneseni na prethodnoj tematskoj sjednici o zdravstvu.

Sjednici su, osim skupštinskih zastupnika i članova Vlade HNK-a, nazočili ravnatelji i predstavnici svih zdravstvenih ustanova s područja Kantona, kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a i Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Zastupnici su iskazali zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su u proteklom razdoblju, kako se navodi, nadljudskim naporima u pandemiji koronavirusa, zdravstveni sustav održali funkcionalnim.

Kroz skupštinsku raspravu posebno se analiziralo financijsko stanje u zdravstvenim ustanovama na području Konjica u svjetlu nedavne blokade računa Doma zdravlja Konjic i Opće bolnice Konjic i potrebi iznalaženja rješenja za isto.

Izražena je potreba što bržeg donošenja zakona na razini FBiH o financijskoj konsolidaciji javno zdravstvenih ustanova.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital