Potrošačke cijene u januaru porasle jedan posto, godišnja inflacija sedam posto

07.03.2022. 08:32 / Izvor: Fena
potrošačke cijene

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH u januaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za jedan posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za jedan posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosjeku su porasle za 2,3 posto, alkoholna pića i duhan za 0,3 posto, stanovanje i režijski troškovi za jedan posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,4 posto, zdravstvo za 0,3 posto, prijevoz za 0,8 posto, komunikacije za 0,4 posto, rekreacija i kultura za 2,3 posto, restorani i hoteli za 1,4 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto.

Cijene odjeće i obuće u prosjeku su bile niže za 7,3 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Na godišnjem nivou, cijene u januaru ove godine u odnosu na januar lani, u prosjeku su porasle za sedam posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 11,9 posto, alkoholna pića i duhan za 0,5 posto, stanovanje i režijski troškovi za 6,1 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 3,5 posto, zdravstvo za 0,9 posto, prijevoz 13,7 posto, komunikacije za 0,2 posto, rekreacija i kultura za 4,1 posto, obrazovanje za 0,2 posto, restorani i hoteli za 4,5 posto, te ostala dobra i usluge za 2,3 posto.

Prosječni pad cijena na godišnjem nivou, u januaru je zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 7,6 posto.

potrošačke cijene

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital