Španski kralj Felipe objavio da njegovo bogatstvo ukupno vrijedi 2,6 miliona eura

26.04.2022. 12:07 / Izvor: Agencije
španski kralj

Španski kralj Felipe VI objavio je da njegovo bogatstvo vrijedi oko 2,6 miliona eura (2,8 miliona dolara), u pokušaju da Kraljevsku kuću učini transparentnijom i da se distancira od tajnovitosti koja je bila prisutna za vrijeme vladavine njegovog oca.

Španski kralj Felipe VI objavio je da njegovo bogatstvo vrijedi oko 2,6 miliona eura (2,8 miliona dolara), u pokušaju da Kraljevsku kuću učini transparentnijom i da se distancira od tajnovitosti koja je bila prisutna za vrijeme vladavine njegovog oca, Juana Carlosa, prenosi Reuters.

"Kraljeva imovina uključuje nešto manje od 2,3 miliona eura na tekućim ili štednim računima i vrijednosnim papirima, a posjeduje i umjetnine, antikvitete i nakit u vrijednosti većoj od 305.000 eura", navodi se u saopćenju koje je objavila Kraljevska kuća.

U njemu se ne spominje ostala imovina ili nekretnine.

Kraljevo bogatstvo uglavnom potiče od više od 4,3 miliona eura koje je stekao u proteklih 25 godina, a koji su oporezovani, navodi se u saopćenju.

"Danas, više nego ikad građani traže, i to sa razlogom, da moralna i etička načela budu inspiracija i da uzorno ponašanje upravlja našim javnim životom", rekao je kralj Felipe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital