Federalne rezerve SAD-a: Cijene nafte dovode do rasta inflacije

05.05.2022. 08:26 / Izvor: Agencije
inflacija

Rast cijena sirove nafte dovodi do rasta inflacije, a blokada zbog korona virusa u Kini pogoršava poremećaje u snabdijevanju, izjavio je predsjednik Federalnih rezervi (FED) SAD-a Jerome Powell.

Rast cijena sirove nafte dovodi do rasta inflacije, a blokada zbog korona virusa u Kini pogoršava poremećaje u snabdijevanju, izjavio je predsjednik Federalnih rezervi (FED) SAD-a Jerome Powell.

"Pritisci na cijene proširili su se na širi raspon dobara i usluga. Rast cijena sirove nafte i drugih roba koji je rezultat ruske invazije na Ukrajinu stvara dodatni pritisak na inflaciju", rekao je Powell nakon odluke centralne banke o historijskom povećanju kamatne stope.

Powell je dodao da će zatvaranje u Kini povezano s COVID-19 vjerovatno dodatno pogoršati poremećaje u lancu snabdijevanja, piše Anadolija.

FED je povećao referentnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova, odnosno 0,5 posto.

Agresivnim potezom Centralne banke, najvećim povećanjem stope od 2000. godine, referentna stopa je dovedena u raspon od 0,75 do jedan posto, s prethodnog nivoa od 0,25 do 0,5 posto, a sve u cilju borbe protiv rekordno visoke inflacije.

Pad ukupne privredne aktivnosti u SAD-u

"Inflacija je previsoka i shvatamo poteškoće koje uzrokuje. Reagujemo ubrzano da bismo je vratili. Imamo i alate koji su nam potrebni i odlučnost koja će biti potrebna za vraćanje stabilnosti cijena", rekao je on.

Powell je rekao da se američka privreda prošle godine proširila snažnim tempom od 5,5 posto, ali da je ukupna privredna aktivnost pala u prvom kvartalu.

Napomenuo je da je indeks cijena rashoda za ličnu potrošnju (PCE), FED-ov preferirani indikator inflacije, skočio 6,6 posto u martu na godišnjem nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital