Industrijska proizvodnja u BiH u junu manja za 2,2 posto

25.07.2022. 15:17 / Izvor: Akta.ba
industrijska proizvodnja

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u junu je manja za 2,2 posto u odnosu na maj, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 1,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u junu je manja za 2,2 posto u odnosu na maj, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 1,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u maju veća je za 3,1 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za jedan posto, kapitalnih proizvoda za 1,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,3 posto, a energija manja za 6,6 posto.

U junu, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za četiri odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto, proizvodnja energije ostala je ista, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za jedan posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,6 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu je u poređenju sa majem zabilježila pad od jedan posto u prerađivačkoj industriji, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom za 4,7 posto, a u vađenju ruda i kamena za 7,6 posto.

Industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u junu ove, u poređenju sa istim mjesecom 2021, bilježi rast u prerađivačkoj industrija za 1,6 posto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,9 posto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad za 6,7 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital