Cijena nafte porasla nakon što je IEA povisila prognoze potražnje

12.08.2022. 08:40 / Izvor: Agencije
Nafta

Cijene nafte u četvrtak su porasle za više od jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini.

Cijene nafte u četvrtak su porasle za više od jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, budući da su brzorastuće cijene prirodnog plina potaknule neke potrošače da prijeđu na naftu.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,29 dolara, na 98,69 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,45 dolara višoj cijeni, od 93,38 dolara, prenosi Hina.

"Cijene prirodnog plina i električne energije porasle su do novih nivoa, potaknute prelaskom s plina na naftu u nekim zemljama”, objavila je agencija u svom mjesečnom naftnom izvještaju u kojem je povećala svoje izglede potražnje u 2022. za 380.000 barela nafte dnevno (bpd).

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je snizila svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. zbog ekonomskog utjecaja ruskog rata u Ukrajini, visoke inflacije i mjerama za suzbijanje širenja korona virusa.

OPEC očekuje da će potražnja za naftom 2022. porasti za 3,1 milion bpd, što je pad od 260.000 bpd u odnosu na prethodnu prognozu. Međutim, i dalje je njegova prognoza ukupne globalne potražnje za naftom u 2022. veća od IEA-ine.

Porast zaliha nafte u SAD-u prošle sedmice i ponovno pokretanje tokova sirove nafte na naftovodu Družba koji opskrbljuje centralnu Evropu ograničili su daljnji rast cijena.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 5,5 miliona barela u protekloj sedmici, objavila je američka Uprava za energetske informacije, više od očekivanog povećanja od 73.000 barela.

U odvojenom izvještaju je OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njenih članica u srijedu stajao 101,29 dolara, što znači da je porastao 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital