Smanjen prinos kukuruza za oko 20 odsto zbog suše

18.08.2022. 08:07 / Izvor: SRNA
Kukuruz

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je jučer da se suša odrazila na prinos kukuruza u Kozarskoj Dubici koji će biti manji za oko 20 odsto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je jučer da se suša odrazila na prinos kukuruza u Kozarskoj Dubici koji će biti manji za oko 20 odsto.

"Ako uzmemo u obzir da je cijena kukuruza u ovom momentu oko 60 feninga, a prošle godine, kada smo imali dobru godinu, bila je oko 40 feninga, to smanjenje prinosa se sada kompenzuje znatno većom cijenom koja, prema našim procjenama, ne bi trebala da pada do žetve", rekao je Pašalić novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je dodao da ovih dana obilazi teren, te da su u resornom ministarstvu svjesni sušne sezone u gotovo u svim dijelovima Republike Srpske, kao i da je suša najviše izražena u Semberiji i nekim dijelovima Lijevče polja.

"Smatramo da šteta neće biti kakvu smo očekivali, ali definitivno ima problema u Semberiji, Lijevče polju, na zemljištima koja su pjeskovita, brzo gube vodu i tamo gdje je urađena pogrešna agrotehnika. To je pokazatelj da i proizvođači nekad sami sebi prave štetu jer ne urade adekvatnu agrotehniku i ne pripreme zemljište onako kako je predviđeno", pojasnio je Pašalić.

On je podsjetio načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica da postoji Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama koji je donesen 2012. godine i koji jasno precizira kako se vrši procjena stanja na terenu i proglašava vanredna situacija i elementarna nepogoda.

"Ove godine nemamo potrebu za proglašavanjem vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, kakvu smo imali 2020. godine zbog pandemije virusa korona. Sada su ti problemi više-manje vezani za neke uža geografska područja i lokalne zajednice imaju obavezu po tom zakonu da procijene štetu na svom terenu i da na neki način pomognu ljudima koji su oštećeni, a ako ne mogu, mogu da se obrate Vladi", rekao je Pašalić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je naveo da je situacija u oblasti voćarske proizvodnje različita, te da je danas nemoguće govoriti o ozbiljnom voćarstvu i povrtarstvu bez navodnjavanja.

"Ima štete gdje nema navodnjavanja, ali imamo i dobar prinos šljive. Proizvođači koji su ozbiljno pristupili proizvodnji imaju obezbijeđen sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrežu", rekao je Pašalić.

On je pozvao proizvođače da osiguraju svoje usjeve i podsjetio da Ministarstvo sufinansira tu aktivnost sa 50 odsto.

Pašalić je danas u Kozarskoj Dubici posjetio nekoliko parcela, među kojima je zasad kukuruza Radovana Damjanovića iz Draksenića.

Damajanović, koji je ove godine zasijao 2,5 hektara kukuruza, rekao je da je situacija teška jer je izostala kiša u avgustu.

"Uradio sam kvalitetnu agrotehniku, zaorao sam đubrivo i moj je kukuruz u solidnom stanju. Mislim da će prihod podbaciti do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i u zavisnosti od sorte i zemljišta", naveo je Damjanović.

On je rekao da je zadovoljan situacijom s obzirom na to da je godina sušna, ali ističe da su ulaganja bila velika.

Pomoćnik direktora preduzeća "Jelena" Kozarska Dubica Milan Delić ukazao je na značaj primjene agrotehničkih mjera, posebno u sušnim godinama.

"Obavezno je osnovno đubrenje i zaoravanje đubriva što dublje jer je kukuruz biljka koja ide za vlagom u dubinu, da razvija korijenov sistem. Skup je bio repromaterijal, pa su se poljoprivrednici odlučili da smanje ulaganja 30 do 40 odsto i to se naravno odmah odražava na prinos", pojasnio je Delić.

On je rekao da je saglasan sa procjenom ministra Pašalića da se na području Kozarske Dubice očekuje pad prinosa od oko 20 odsto, u zavisnosti od tipa zemljišta.

"Preduzeće "Jelena" pod kukuruzom ima 195 hektara i oko 1.100 hektara kod kooperanata, a najboljim su se pokazale poznate strane sorte", rekao je Delić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital