U RS zasijano više pšenice nego u Federaciji

21.11.2022. 09:06 / Izvor: Nezavisne novine
PŠENICA

Sjetva pšenice u BiH je završena prije nekoliko dana, a u RS su, prema riječima poljoprivrednika, zasijane do sada najveće površine, ali i po najvećim cijenama koje su ikad zabilježene.

Sjetva pšenice u BiH je završena prije nekoliko dana, a u RS su, prema riječima poljoprivrednika, zasijane do sada najveće površine, ali i po najvećim cijenama koje su ikad zabilježene.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da je ove godine u Srpskoj posijano više pšenice nego što je planirano.

"Prema informacijama kojima raspolažemo mi u Savezu, ove godine je posijano više pšenice nego prethodnih godina", rekao je Marinković, dodajući da je ovogodišnja sjetva bila najskuplja do sada.

"S obzirom na visoke cijene goriva, sjemena, kao i repromaterijala, dolazimo do zaključka da je ovogodišnja sjetva bila veoma skupa", rekao je Marinković.

Kako je dodao, poljoprivrednici očekuju subvencije od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS od 500 KM, kao i dodatne subvencije koje će biti definisane novim pravilnikom.

"Ovogodišnji agrarni budžet je oko 180 miliona KM, što znači da će on pomoći poljoprivrednicima da na kraju ipak ostvarimo neku dobit", rekao je Marinković.

Kako ističe, ove godine je sjetva bila skuplja od 25 do 30 posto.

"Vidjećemo kako će se kretati tržište pšenice u narednom periodu, te ćemo u skladu s tim apelovati na resorno ministarstvo ako bude bilo potrebe", rekao je Marinković.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika FBiH Tuzlanskog kantona, rekao je za "Nezavisne novine" da je u Federaciji situacija totalno obrnuta, odnosno da je na ovom području posijano daleko manje pšenice nego prethodnih godina.

"Mislim da nikad manje nije posijano, jer ljudi nisu mogli da finansiraju sjetvu koja je bila enormno skupa", rekao je Hasanović.

Prema njegovim riječima, visoke cijena goriva, kao i visoke cijene pšenice od jedne marke po kilogramu su glavni razlozi za ovako lošu sjetvu.

"U odnosu na prethodnu godinu sjetva je manja za 50 posto", rekao je Hasanović.

Kako je dodao, poljoprivrednici u RS su u mnogo boljem položaju nego poljoprivrednici u Federaciji.

"Treba biti realan i reći istinu, a istina je da u Republici Srpskoj poljoprivrednici imaju podsticaje, dok kod nas toga nema", rekao je Hasanović i dodao da su pojedini poljoprivrednici iz bojkota prema vlasti odlučili da ove godine ne siju pšenicu.

Kako je rekao Hasanović, on se, ipak, odlučio na sjetvu kukuruza jer je isplatnija.

"Planiram sjetvu sedam hektara kukuruza jer je isplatnija nego sjetva pšenice i bolje uspijeva u našim krajevima", rekao je Hasanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital