U oktobru zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH za 1.8 posto

26.11.2022. 10:04 / Izvor: Akta.ba
industrijska proizvodnja

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u oktobru manja je za 1,8 odsto,

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u oktobru manja je za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec lani industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od tri odsto, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Proizvodnja energije u oktobru veća je za 4,4 odsto u odnosu na septembar, kapitalnih proizvoda za 2,8 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,9 odsto, intermedijarnih proizvoda za 3,6 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 odsto.

U oktobru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 5,2 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 2,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 odsto, a energije za 11,1 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u oktobru u poređenju sa septembrom veća je u proizvodnji i snabijevanju električnom energijom i gasom za 3,7 odsto, u vađenju ruda i kamena za 0,8 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji manja za 1,7 odsto.

U oktobru, u poređenju sa istim mjesecom lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u prerađivačkoj industrija za 0,9 odsto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 10,3 odsto, a u vađenju ruda i kamena za 11 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital