Inflacija u Turskoj u padu prvi put u više od godinu dana

05.12.2022. 12:35 / Izvor: Agencije
inflacija

Godišnja inflacija u Turskoj je u novembru blago smanjena, prvi put poslije konstantnog rasta tokom nešto više od godinu.

Godišnja inflacija u Turskoj je u novembru blago smanjena, prvi put poslije konstantnog rasta tokom nešto više od godinu, objavio je u ponedjeljak turski statistički institut.

Potrošačke cijene za ovu godinu porasle su 84,39 posto u novembru u odnosu na rast od 85,51 posto u oktobru.

Mjesečna stopa inflacije je u novembru iznosila 2,88 posto, u poređenju sa 3,51 posto u prethodnom mjesecu, prenosi Beta.

To je prvi put da je godišnja inflacija smanjena od maja 2021. godine.

Dok su pandemija korona virusa i ruska invazija na Ukrajinu podstakle inflaciju širom svijeta, ekonomisti vjeruju da je inflaciju u Turskoj podstaklo uvjerenje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji tvrdi da povećanje kamatnih stopa izaziva inflaciju.

Tradicionalno ekonomsko razmišljanje kaže da povećanje kamatnih stopa pomaže da se inflacija stavi pod kontrolu.

Kamatna stopa snižena na devet posto

Erdogan je tražio da kamatna stopa do kraja godine bude jednocifrena.

Turska centralna banka je 24. novembra odlučila da snizi kamatnu stopu na devet posto, nakon serije sličnih velikih smanjenja uprkos visokoj inflaciji.

Erdogan je rekao da se očekuje da će njegov model, koji daje prednost rastu, investicijama, zapošljavanju i izvozu, dati rezultate u novoj godini.

Najveći rast godišnjih cijena zabilježen je u sektoru saobraćaja, od 107 posto, a zatim slijede cijene hrane i bezalkoholnih pića od 102,55 posto.

Neki stručnjaci su doveli u pitanje brojke državnih instituta, a Grupa za istraživanje inflacije, koju čine nezavisni ekonomisti, saopćila je u ponedjeljak da je stvarna stopa inflacije u Turskoj za novembar 170,7 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital