Kapaciteti obnovljive energije dvostruko veći za pet godina

06.12.2022. 09:32 / Izvor: Agencije
obnvljiva energija

Globalni kapaciteti obnovljive energije trebali bi se udvostručiti u narednih pet godina, zbog brige za energetsku sigurnost poslije ruske invazije na Ukrajinu, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Globalni kapaciteti obnovljive energije trebali bi se udvostručiti u narednih pet godina, zbog brige za energetsku sigurnost poslije ruske invazije na Ukrajinu, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U godišnjem izvještaju o izgledima obnovljivih izvora energije, na koje se poziva Reuters, IEA očekuje da će kapaciteti širom svijeta porasti za 2.400 gigavata (GW), što je jednako današnjem ukupnom energetskom kapacitetu Kine, i da će do 2027. godine iznositi 5.640 GW. To povećanje je za 30 posto veće od prognoze prije godinu dana.

Visoke cijene gasa i struje zbog globalne energetske krize ove godine, učinile su tehnologije obnovljivih izvora energije (OIE) privlačnijima.

Rastu obnovljivih izvora energije također doprinose SAD, Kina i Indija koje provode politike i tržišne reforme kako bi podstakle bržu primjenu OIE nego što su ranije planirale.

Kriza izazvala brži rast

"Obnovljivi izvori energije su se i do sada brzo širili, ali globalna energetska kriza ih je gurnula u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta jer zemlje nastoje da maksimiziraju svoju energetsku sigurnost", kaže Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Prema njegovim riječima, svijet je spreman da u idućih pet godina poveća proizvodnju obnovljive energije u obimu u kojem je to činio u prethodnih 20 godina.

U izvještaju se navodi da će obnovljiva energija činiti preko 90 posto globalnog povećanja električne energije u narednih pet godina, prestižući ugalj, i da će postati najveći izvor proizvodnje struje do početka 2025.

"Globalni solarni fotonaponski kapacitet će se gotovo utrostručiti do 2027. godine i postati najveći izvor električne energije na svijetu, a kapacitet vjetroelektrana će se udvostručiti. Istovremeno, potražnja za biogorivima će porasti za 22 procenta do 2027. godine", piše u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital