Njemačka industrijska proizvodnja posustaje

09.12.2022. 08:25 / Izvor: Agencije
industrija

Industrijska aktivnost u Njemačkoj naglo je posustala u oktobru pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema s opskrbom.

Industrijska aktivnost u Njemačkoj naglo je posustala u oktobru pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema s opskrbom, pokazuju preliminarni podaci koje je objavila agencija dpa, pozivajući se na statistički ured Destatis.

Industrijska proizvodnja smanjena je u oktobru za 0,1 posto u odnosu na septembar kada je prema revidiranim podacima porasla za 1,1 posto.

Industrijska proizvodnja slabo je krenula u četvrto tromjesečje, a izgledi za iduće mjesece i dalje su sumorni, kada se uzme u obzir osjetno pogoršano raspoloženje u preduzećima i suzdržana potražnja, ističu u ministarstvu privrede u osvrtu na podatke.

Kada se izuzmu sektori energije i građevinarstva, proizvodnja u industriji pala je za 0,4 posto na mjesečnom nivou, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa. Na godišnjem je nivou, prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 0,8 posto.

Podršku dao građevinski sektor

Proizvodnja potrošačke robe pala za 1,9 posto u odnosu na septembar.

Proizvodnja energije potonula je za 7,6 posto u odnosu na septembar, što je, kako tumače u ministarstvu, vjerovatno posljedica nastojanja usmjerenih štednji energije, prenijela je Hina.

Podršku ukupnoj proizvodnji najveće evropske ekonomije pružio je građevinski sektor, koji u oktobru bilježi rast od 4,2 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju preliminarni podaci. U ministarstvu među mogućim faktorima izdvajaju povoljne vremenske prilike.

Za razliku od situacije u cijeloj industriji, u energetski intenzivnim segmentima industrije proizvodnja je pala za 3,6 posto na mjesečnom nivou. Na godišnjem nivou prema kalendarski prilagođenim podacima pad je dosegnuo 12,6 posto, objavio je Destatis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital