Borba protiv inflacije

FED podigao kamatne stope za 25 baznih poena

02.02.2023. 09:55 / Izvor: Agencije
FED

Američki Sistem federalnih rezervi (FED) u srijedu je podigao referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena kako bi se izborio protiv inflacije.

Američki Sistem federalnih rezervi (FED) u srijedu je podigao referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena kako bi se izborio protiv inflacije.

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) jednoglasno je odlučio da podigne ciljni raspon stope federalnih fondova na između 4,5 i 4,75 posto.

Američka centralna banka je prošle godine u sedam navrata podigla stopu za ukupno 425 poena.

"Inflacija je donekle smanjena, ali je i dalje visoka. Rat Rusije protiv Ukrajine uzrokuje ogromne ljudske i ekonomske teškoće i doprinosi povećanju globalne neizvjesnosti”, navodi se u saopštenju FOMC-a.

FED-ovo agresivno monetarno pooštravanje rezultat je rekordnih potrošačkih i proizvođačkih cijena, koje se još uvijek kreću oko svog najvišeg nivoa u posljednjih 40 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je u decembru iznosila 6,5 posto, smanjena sa 7,1 posto u novembru, dok je inflacija proizvođača pala na 6,2 posto u decembru sa 7,3 posto u novembru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital