BHANSA

Zračni promet u BiH prošle godine za 20 posto veći od planiranog

10.02.2023. 09:44 / Izvor: Fena
zrani promet

U protekloj godini je došlo do potpunog oporavka zračnog prometa u Bosni i Hercegovini i povratka obima zračnog prometa u pretpandemijsko vrijeme.

U protekloj godini je došlo do potpunog oporavka zračnog prometa u Bosni i Hercegovini i povratka obima zračnog prometa u pretpandemijsko vrijeme. Oporavak je krenuo postepeno i u konačnici smo u 2022. imali preko 99% obima zračnog prometa iz 2019. čak 20% više od planiranog, ističe direktor Agencije za pružanju usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

Treba istaći da gotovo 95% obima zračnog prometa čine preleti preko BiH, dok samo 5% letova slijeće i polijeće sa naših zračnih luka. A podaci koje iznosi Primorac govore da je zračni prostor Bosne i Hercegovine u 2022. koristilo preko 440.000 letova. On iznosi optimističe najave i za ovu godinu.

"U narednom periodu očekujemo značajni porast obima zračnog prometa prvenstveno zbog rasta prometa između zapadne Evrope i turističkih destinacija. Na razvoj prometa će značajno utjecati i širenje kapaciteta nove zračne luke u Istanbulu, i uspostavom dodatnih veza sa zapadnom Europom. Već u januaru ove godine vidimo rast od 13% u odnosu na 2019. te čak 33% više prometa u odnosu na prošlu godinu", objašnjava Primorac u izjavi za Fenu.

Kao glavne rizike za evoluciju prometa u narednom periodu  navodi visoku inflaciju i nesigurnost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Duži period konflikta s većim poremećajima u tržištu energije će proizvesti veći problem globalnim ekonomskim tokovima. Pored toga, veliki problem je nestalnost cijena goriva, te na koji način će kompanije prenijeti taj trošak na putnike, u tržištu koje se još uvijek oporavlja od krize uzrokovane pandemijom COVID 19", upozorava direktor BHANSA-e.

Prema njegovim riječima, BHANSA u ovoj godini ima ambiciozne planove i u pogledu unaprjeđenja sistema, razvoja ljudskih resursa te građevinsko-infrastrukturnih projekata.

Ovakvo dobri rezultati su prvenstveno posljedica činjenice da je BiH prije nekoliko godina, ispunjavajući zahtjevne uvjete, preuzela kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Primorac najavljuje i značajna kapitalna ulaganja u ovoj godini koja će dodatno poboljšati kvalitetu i sigurnost zračnog prometa iznad BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital