Do sada predata 1.222 završna računa preduzeća, rok do 28. februara

11.02.2023. 08:16 / Izvor: SRNA
blagojević

Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ do sada su predata 1.222 završna računa preduzeća, a rok za predaju je 28. februar.

Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ do sada su predata 1.222 završna računa preduzeća, a rok za predaju je 28. februar, rekao je rukovodilac službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević.

"Od toga broja, privrednici su predali 521, udruženja 630 i samostalni preduzetnici 71 završni račun koji predstavlja redovni set finansijskih izvještaja o poslovanju firme u prethodnoj godini", rekao je Blagojević novinarima u Banjaluci. 

Blagojević je naveo da je prošle godine bilo predato 10.444 završnih računa. 

Prema njegovim riječima, tokom redovnih kontrola registrovano je više od 1.000 preduzeća koja aktivno posluju, a nisu predala završne račune. Predviđene su kazne od 2.000 KM za pravna i 1.000 KM za odgovorno lice. 

On je dodao da je, prema podacima APIF-a za januar ove godine, u Republici Srpskoj osnovano 85 novih poslovnih subjekata, što je za 30 više u odnosu na isti period lani. 

"Ugašeno je 18 poslovnih subjekata, što je za jedan manje u odnosu na period 2021. godine", naglasio je Blagojević. 

Početkom godine pokrenuta su i četiri stečajna postupka, a nije bilo nijednog likvidacionog postupka. 

Blagojević je naveo da je najviše poslovnih subjekata osnovano u Banjaluci /38/, zatim po šest u Doboju i Trebinju, dok je u Gradišci i Bijeljini osnovano pet poslovnih subjekata. 

Prema njegoim riječima, najviše novoosnovanih poslovnih subjekata je u proizvodnji električne energije /10/, zatim računarskom programiranju /sedam/, drumskom prevozu robe i savjetovanju /četiri/, te testerisanju i blanjanju drveta /tri/. 

Govoreći o stranim licima, Blagojević je rekao da je početkom godine njih 18 osnovalo 17 poslovnih subjekata, a najviše ih dolazi iz Srbije, zatim Slovenije, Austrije i Mađarske. 

Kada je riječ o verifikaciji stare devizne štednje, Blagojević je istakao da je u Republici Srpskoj otvoren novi rok za verifikaciju od 1. februara ove do 29. februara 2024. godine. 

"Zakonom definisani iznos stare devizne štednje koji treba isplatiti Republika Srpska je 774,9 miliona KM, od čega je verifikovano 673,7 miliona KM, koja se odnosi na 55.510 lica, od čega je u gotovini isplaćeno 84,8 miliona KM, čime je u cjelosti isplaćena štednja za 23.212 lica, dok za verifikaciju preostaje 101,2 miliona KM", naveo je Blagojević. 

Republika Srpska dospjele obaveze po osnovu emitovanih obveznica redovno izvršava, a od ukupne obaveze po emitovanim obveznicama, sa kamatama, za izmirenje preostaje još 22,2 miliona KM, zaključio je Blagojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital