Investitori se složili

Analiza Reutersa: Zašto je vrijednost dolara ponovo skočila?

18.05.2023. 15:06 / Izvor: N1
Dolar

Ako se investitori ove godine slože oko jedne stvari, to je da će dolar pasti.

Ako se investitori ove godine slože oko jedne stvari, to je da će dolar pasti. Međutim, upravo ta pretpostavka je učinila skok vrijednosti dolara za 2% tokom prošlog mjeseca posebno zbunjujućim, navodi Reuters.

Inflacija u SAD se smiruje i Federalne rezerve bi mogle pauzirati povećanje kamatnih stopa sljedećeg mjeseca. Dakle, pretpostavlja se da bi dolar bi trebao pasti.
Međutim, analitičari kažu da je vjerovatno nekoliko faktora u igri. Jedna je da niz briga, uključujući oko pregovora o gornjoj granici američkog duga, stabilnosti banaka i izgleda globalne ekonomije, učvršćuje kredibilnost dolara kao sigurnog utočišta.

U međuvremenu, postoje neki znaci da će Sistem saveznih rezervi možda morati ponovo da podigne stope i da je uključeno više tehničkih faktora koji se odnose na pozicioniranje investitora.

Brige oko gornje granice duga

Indeks dolara, koji mjeri američku valutu u odnosu na šest drugih, porastao je otprilike 2% od sredine aprila na oko 103, iako je još uvijek niži za oko 10% u odnosu na maksimum u posljednjih 20 godina u Septembru prošle godine, kada je bio 114,78.

Glavno objašnjenje valutnih stratega upravo je da debakl sa gornjom granicom duga podiže dolar.

Demokrate i republikanci sve su bliže postizanju sporazuma o podizanju limita za zaduživanje od 31,4 biliona dolara. Ali prijetnja potencijalno katastrofalnog neplaćanja američkog duga ostaje, u vrijeme kada mnoge banke izgledaju slabe.

Kada su tržišta suočena s takvim problemima, često kupuju manje rizična sredstva kao što su obveznice, zlato i dolari.

“Nedavna snaga dolara je u velikoj mjeri vođena povećanom potražnjom za sigurnim utočištem s obzirom na ‘nepoznate nepoznanice‘”, rekla je Esther Reichelt, valutni strateg u Commerzbank.

“Koliko su ozbiljne ranjivosti u regionalnim bankama SAD-a i koji bi mogli biti posljedice eskalacije u sukobu oko gornje granice američkog duga?” pita se ona.

Neki zabrinjavajući znakovi o globalnom ekonomskom rastu također mogu doprinijeti kupovini onoga što se smatra ovakivm “sigurnim utočištem” u smislu finansija. Podaci iz Kine ove sedmice pokazali su da je njena ekonomija u aprilu imala lošiji učinak.

Da li će Sistem saveznih rezervi još intervenisati?

Alvin Tan, šef azijske FX strategije u RBC Capital Markets, sumnja u argument sigurnog utočišta.

On smatra da bi dionice padale da su investitori zabrinuti. Navodi da je S&P 500 indeks na berzi ostao nepromijenjen od sredine aprila i ove godine je u porastu za više od 8%.

Tan je za Reuters rekao da smatra da je ova situacija rezultat toga što zabrinutosti da institucije još uvijek nisu stale u kraj inflaciji. Istraživanje Univerziteta u Michigan objavljeno prošle nedjelje pokazalo je da su očekivanja potrošačke inflacije porasla na petogodišnji maksimum od 3,2% u maju, podižući prinose na obveznice i dolar.

Očekuje se da će američka centralna banka naglo sniziti kamatne stope kasnije ove godine kako recesija zavlada, no Tan je skeptičan.

“Mislimo da postoji šansa da bi američke kamatne stope mogle porasti. Ostajemo neuvjereni argumentom da je dolar u stalnom padu od sada“, rekao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital