objavila agencija za statistiku

Industrijska proizvodnja u BiH u aprilu manja za 3,3 posto

26.05.2023. 09:33 / Izvor: Akta.ba
industrijska proizvodnja

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu manja je za 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine bilježi pad za 9,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu manja je za 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine bilježi pad za 9,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvodnja energije u aprilu veća je za 1,7 posto u odnosu na mart, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 4,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,9 posto, kapitalnih proizvoda za 6,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za osam posto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 0,8 posto, kapitalnih proizvoda za 6,6 posto, energije za 7,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 11 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,4 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u aprilu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom je veća za 1,7 posto u odnosu na mart, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad za 0,1 posto, a prerađivačkoj industriji za 5,1 posto.

U aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom za 5,6 posto, prerađivačkoj industriji za 9,3 posto, te vađenju ruda i kamena za 10,5 posto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital