Desezonirani promet

Promet trgovine na malo u aprilu veći za 1,7 posto

08.06.2023. 08:21 / Izvor: SRNA
Desezonirani promet

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u aprilu, posmatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u aprilu, posmatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Rast prometa od 5,3 postoostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima, odnosno hranom, pićem i duvanskim proizvodima, a promet neprehrambenim proizvodima rast od 0,05 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u aprilu veći je za 3,5 postou odnosu na mart.

Rast prometa od pet posto ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima, a neprehrambenim proizvodima rast od 3,9 posto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u aprilu je veći za 11,5 postou odnosu na isti mjesec prošle godine.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec lani, promet prehrambenim proizvodima veći je za 26,7 posto, a neprehrambenim proizvodima za 9,2 posto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo u četvrtom mjesecu ostvario je rast od 15,4 posto, u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 16,6 posto, a neprehrambenim proizvodima rast od 21,9 posto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital