Drvoprerađivačka industrija: Izvoz četiri puta veći od uvoza

04.10.2012. 07:49 / Izvor: Glas Srpske
Drvoprerađivačka industrija: Izvoz četiri puta veći od uvoza

Iako je u drvoprerađivačkoj industriji u RS ove godine došlo do pada proizvodnje za oko šest odsto, to je i dalje jedna od rijetkih oblasti u kojoj Srpska ostvaruje suficit, odnosno u kojoj je izvoz skoro četiri puta veći od uvoza.

Prema podacima Privredne komore RS, u prvih osam mjeseci ove godine vrijednost izvoza u oblasti prerade drveta i proizvodnje namještaja iznosila je 192 miliona KM.

Od toga, vrijednost ostvarenog izvoza namještaja iznosila je 78 miliona KM, dok se 114 miliona KM odnosi na izvoz proizvoda od drveta.

S druge strane, u ovom periodu vrijednost uvoza iznosila je 51 milion maraka, od čega se 34 miliona odnosi na proizvode od drveta, dok je vrijednost uvezenog namještaja iznosila 17 miliona KM.

Ukupan izvoz u drvoprerađivačkoj industriji RS u cijeloj prošloj godini iznosio je 273 miliona KM.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da, i pored pada u ovoj godini u odnosu na osam mjeseci prošle godine, oblast drvoprerade bilježi dobre rezultate, te da očekuje da će se situacija popraviti do kraja godine, s obzirom na to da su neki veliki proizvođači, kod kojih je u prvoj godini došlo do smanjenja proizvodnje, ugovorili nove poslove.

- Ovo je jedna od rijetkih oblasti u kojoj ostvarujemo suficit i ima još prostora za povećanje izvoza. Sigurno da je uticaja na pad proizvodnje imala slaba prodaja na domaćem tržištu. Međutim, ohrabruje porast prodaje namještaja iz RS na tržištu Evropske unije za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine - kazao je Šinik.

Direktor preduzeća Nova drvna industrija "Podgradci" Veljko Beuk kaže da kod njih ove godine nije došlo do pada proizvodnje, iako i dalje imaju problema sa isporukom trupaca od "Šuma RS".

"Samo u šestom i sedmom mjesecu, poslije mjera Vlade RS, imali smo donekle redovno snabdijevanje trupcima, a već u osmom i devetom mjesecu imamo konstantan pad. Tako nam je u prošlom mjesecu isporučeno samo 45 odsto ugovorene količine", rekao je Beuk i dodao da najviše rade za švedsku firmu "Ikea" koja dalje te proizvode distribuiše po cijelom svijetu.

Direktor preduzeća GMP iz Laktaša Mišo Ćejić kaže da je kod njih ove godine došlo do povećanja proizvodnje za oko 15 odsto i dodaje da ne očekuju značajnije promjene do kraja godine.

Ovo preduzeće zapošljava oko 130 radnika, a svoje proizvode najviše izvozi u zemlje regiona.

Sindikat

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da u mnogim velikim firmama nije dozvoljeno organizovanje sindikata, tako da Sindikat ima vrlo malo uvida i podataka o položaju radnika u ovom sektoru.

"Sada na to možemo u određenoj mjeri da utičemo, s obzirom na to da prilikom dodjele podsticaja za izvoz poslodavcima svoje mišljenje daje i sindikat, tako da na taj način pokušavamo da ih primoramo da dozvole sindikalno organizovanje", naglasio je Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital