Destatis

Skuplja hrana glavni razlog inflacije u Njemačkoj

03.07.2023. 09:00 / Izvor: Agencije
inflacija

Ukupna inflacija u Njemačkoj će u junu, prema očekivanjima zavoda za statistiku te zemlje, iznositi 6,4 posto.

Ukupna inflacija u Njemačkoj će u junu, prema očekivanjima zavoda za statistiku te zemlje, iznositi 6,4 posto. I dalje visokoj inflaciji najviše doprinosi rast cijena hrane, koja je skuplja za 13,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

U maju 2023. godine, stopa inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji je bila 6,1 posto, pa Federalni zavod za statistiku (Destatis) očekuje da će desezonirana inflacija (jun na maj) iznositi 0,3 posto.

Cijene hrane su nastavile da bilježe natprosječan rast, navodi “Destatis”, dok se očekuje da će cijene energije u junu 2023. godine biti za tri odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Destatis” će zvanične podatke o junskoj inflaciji objaviti 11. jula. Ulja i masti u maju pojeftinila u odnosu na prošlu godinu.

Cijene mliječnih proizvoda u Njemačkoj su u maju bile 28,2 odsto skuplje nego lano, cijene hljeba i žitarica 19,3 odsto, a ribe, ribljih proizvoda i morskih plodova 19 odsto.

Potrošači u Njemačkoj su morali da plaćaju znatno više i za ostale prehrambene proizvode kao što su “šećer, džem, med i drugi konditorski proizvodi” koji su bili u prosjeku skuplji 17,9 odsto u odnosu na maj 2022.

Povrće u Njemačkoj je u maju bilo skuplje 17,3 odsto u odnosu na isti mjesec 2022.

Sa druge strane, jestive masti i ulja su koštali 7,1 odsto manje nego godinu dana ranije, što je uglavnom posljedica pada cijena putera (-23.3 odsto), prenosi “NovaEkonomija”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital