makroekonomski uvjeti

IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u 2024. godini

12.08.2023. 08:57 / Izvor: HINA
nafta

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena, kao razloge navodeći slabe makroekonomske uvjete, usporeni oporavak nakon pandemije i sve širu uporabu električnih vozila.

Rast potražnje za naftom u 2024. će usporiti na milijun barela dnevno, navela je agencija sa sjedištem u Parizu u svom mjesečnom izvješću o tržištu nafte u kolovozu, a to je za 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu.

"Globalni gospodarski izgledi i dalje su izazovni unatoč rastućim kamatnim stopama i strožim bankovnim kreditima, koji pritišću kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom", priopćila je IEA.

Smanjena ponuda podupire rast cijena nafte, pa se tako u četvrtak barelom sirove nafte u Londonu trgovalo iznad 88 dolara, po najvišoj cijeni od siječnja. IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo pasti u ostatku 2023. godine, a to bi potencijalno još više potaknulo cijene.

U 2023. bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno, potaknuta zračnim prometom u sezoni odmora, povećanim korištenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrokemiji.

Ta je prognoza ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodnu procjenu IEA-e.

102,2 miliona barela dnevno

Procjenjuje se da će prosječna potražnja u ovoj godini iznositi 102,2 milijuna barela dnevno, a Kina će biti zaslužna za više od 70 posto rasta, unatoč zabrinutostima za gospodarsko zdravlje najveće svjetske naftne uvoznice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital