Cijene korigovane

Magična granica od tri marke za litar goriva sve bliža

13.09.2023. 08:12 / Izvor: Glas Srpske
Gorivo

Cijene goriva na benzinskim pumpama jučer su ponovo korigovane naviše te je tako ono u odnosu na ju­l skuplje za oko 45 feninga.

Cijene goriva na benzinskim pumpama jučer su ponovo korigovane naviše te je tako ono u odnosu na ju­l skuplje za oko 45 feninga. Stručnjaci upozoravaju da bi se ovaj rast cijena mogao i nastaviti, kao i da bi se u narednih sedam do deset dana cijena mogla približiti i magičnoj granici od tri marke, što bi predstavljao rast od čak 20 odsto u posljednjih 90 dana.

Prema riječima predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđa Savića konstantan rast vrijednosti sirove nafte na globalnom tržištu i nabavnih veleprodajnih cijena naftnih derivata primorava domaće distributere da sve češće prave korekcije cijena na svojim benzinskim pumpama, u zavisnosti od toga po kojoj cijeni su uspjeli nabaviti određene količine za prodaju.

"Veleprodajne cijene naftnih derivata u luci Ploče trenutno iznose 2,7 maraka po jednom litru. Radi se o cijeni u koju je već uračunat PDV, akcize i putarina. Kada ovome dodamo i troškove prevoza i dozvoljenu maržu distributera od 25 feninga, može se i na prvu vidjeti da će se cijena goriva na našim pumpama gotovo izvjesno u nekom narednom periodu približiti granici od tri marke", istakao je za “Glas Srpske” Savić, komentarišući najnovija dešavanja na tržištu crnog zlata i nova negativna kretanja koja prave nove inflatorne pritiske.

Ukazuje i na interesantnu činjenicu da su nabavne cijene dizela mnogo više rasle od onih sirove nafte, te je tako ovaj naftni derivat u posljednja tri mjeseca pa do danas poskupio za oko 41 odsto. U junu je on koštao nešto manje od 700 dolara po jednoj toni, a krajem prošle sedmice čak 1.003, što je, kako kaže najveća cijena od novembra 2022.

"Ilustracije radi, od prvog septembra ove godine pa do danas, znači u ovih desetak dana, nabavna cijena dizela porasla je za 12 feninga, te stoga već u narednih par dana, treba očekivati da gorivo ode preko 2,9 maraka za jedan litar, ali i da je psihološki momenat približavanja cijeni od pomenute tri marke, sve izvjesniji. Gorivo u Srbiji trenutno košta 1,75, Sloveniji 1,61, Crnoj Gori 1,58, a u Hrvatskoj 1,57 evra. Kod nas je ono 1,45 evra. Vidimo da su sve zemlje u okruženje već podigle cijene, i ma kako to bolno bilo, i mi ćemo nažalost morati to uraditi, jer domaći distributeri ne mogu sebi dozvoliti da im bude ugrožena profitabilnost zbog povećanih ulaznih troškova", kaže Savić.     

Kako je pojasnio, do novog rasta cijena dolazi prije svega zbog odluke Saudijske Arabije, ali i Rusije, koje su najavile da će do kraja ove godine produžiti odluku o smanjenju proizvodnje, odnosno proizvodnih kvota, a što dolazi u periodu kada je potražnja za ovim energentom na rekordno visokom godišnjem nivou. 

"Da li će i u kolikoj mjeri eventualno novo povećanje kamatnih stopa od strane FED-a i ECB, koje na taj način žele suzbiti inflaciju, uticati na kretanje cijena nafte, njihovo eventualno smanjenje? Smatram da će cijene nafte i naftnih derivata, bez obzira na ove restriktivne monetarne mjere centralnih banaka, najvjerovatnije ostati visoke pa čak i dalje rasti sve dok ima velike globalne potražnje za ovim energentom. Ona je i dalje na visokom nivou, i dok je tako, nisam ni optimista kada je u pitanju kretanje cijena sirove nafte i naftnih destilata, kako u svijetu, tako i kod nas", poručio je Savić.  

Sumorna predviđanja

Analitičari američke banke Goldman Saks u jednoj od svojih posljednjih analiza upozorili su da bi naftni rezovi u Rusiji i Saudijskoj Arabiji mogli dovesti do toga da cijene sirove nafte tokom naredne godine odu i preko 100 dolara za jedan barel. Ako bi se ostvarile ove sumorne slutnje i prognoze, cijena goriva bi u tom slučaju mogla ići i više od tri marke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital