za 0,5 postotnih bodova manje

EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH

28.09.2023. 10:50 / Izvor: seebiz.eu
ebrd

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.

Kratkoročni izgledi su zamagljeni tekućim usporavanjem na ključnim izvoznim tržištima, pri čemu se industrijska proizvodnja u prvoj polovini godine smanjila u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi EBRD u izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima.

Ekonomija BiH porasla je za 1,1 posto na godišnjem nivou u prvom tromjesečju 2023. godine, zbog usporavanja vanjske i domaće potražnje. Pad industrijske proizvodnje i rast uvoza nadmašio je rast izvoza. Zbog visoke inflacije potrošnja domaćinstava se smanjila, što je dovelo do toga da rast ovisi o ulaganjima u sektorima kao što su maloprodaja, turizam te informacijske i komunikacijske usluge, saopćio je EBRD.

"Deficit tekućeg računa je ostao porastao je u prvom kvartalu. Kako se potrošnja domaćinstva smanjivala usprkos visokom inflaciji, rast se oslanjao na investicije i usluge kao što su trgovina na malo, turizam i informiranje i komunikacije. Godišnja inflacija smanjena je na 4 posto u julu 2023. s 14,1 posto u januaru 2023., odražavajući globalnu dezinflaciju i usporavanje domaće potražnje. Da bi zaštitila raspoloživi dohodak, Federacija Bosna i Hercegovina odredila je maksimalnu maloprodaju marža na određene namirnice, koja vrijedi od
septembra 2023. Fiskalna politika ostaje ekspanziva kako vlasti povećaaju minimalnu plaću i mirovine u oba entiteta. Očekuje se rast BDP-a od samo 1,5 posto u 2023., sa značajnim rizicima pada, prije nego što se oporavi na 3,0 posto 2024. godine. Kratkoročna perspektiva zamagljena je tekućim usporavanjem na ključnim izvoznim tržištima, s industrijskim ugovaranjem proizvodnje u međugodišnjim okvirima u prvoj polovici 2023."
, navodi EBRD.

Centralna banka BiH najavila je svoju korekciju rasta BDP, koji je prema proljetnim prognozama projicirala na 1,6 posto. Raiffisen banka je takođe predvidjela ekonomski rast BiH od 1,5 posto, dok je S&P Global Ratings nešto optimističniji te predviđa rast od 2 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital