Globalna nezaposlenost u blagom porastu u 2024. godini

10.01.2024. 13:54 / Izvor: Agencije
ILO

Očekuje se da će globalna stopa nezaposlenosti ove godine porasti na 5,2 posto, prvenstveno zbog porasta nezaposlenosti u razvijenim zemljama.

Očekuje se da će globalna stopa nezaposlenosti ove godine porasti na 5,2 posto, prvenstveno zbog porasta nezaposlenosti u razvijenim zemljama, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO).

Izvještaj ILO-a o svjetskoj zaposlenosti i socijalnim izgledima za 2024. predviđa da će broj nezaposlenih porasti za 2 miliona, podižući globalnu stopu nezaposlenosti na 5,2 posto s 5,1 posto u 2023.

"Predviđamo skroman pad uspješnosti na tržištima rada, djelimično zato što se rast usporava širom svijeta", rekao je Richard Samans, direktor odjela za istraživanje ILO-a.

ILO, agencija Ujedinjenih naroda, rekla je da se nakon kratkog skoka rasta dok su se zemlje oporavljale od pandemije, agregatni rast produktivnosti rada brzo vratio na nizak tempo zabilježen u prethodnom desetljeću.

"Tokom razdoblja sporog rasta produktivnosti, realni raspoloživi dohodak i realne plate često su osjetljivi na iznenadne šokove cijena", stoji u izvještaju ILO-a, navodi Reuters.

U izvještaju se navodi da se u iduće dvije godine očekuje mali porast zaposlenosti u zemljama s višim srednjim dohotkom, ali da će rast broja radnih mjesta u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom ostati snažan.

"Situacija je posebno zabrinjavajuća u zemljama s visokim dohotkom, gdje se očekuje da će rast zaposlenosti postati negativan u 2024., a očekuju se samo skromna poboljšanja u 2025.", navodi ILO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital