ANALIZA

Uz podršku FZZZ u 2023. godini registrovano više od 2.100 malih biznisa

09.02.2024. 10:24 / Izvor: Akta.ba
ZAPOŠLJAVANJE

Tokom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao tri programa sufinansiranja samozapošljavanja.

Tokom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao tri programa sufinansiranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, odnosno registracija biznisa za mlade, žene, demobilisane borce, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba. To su Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023, Program „Start up - Druga prilika“ 2023 i Program sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

U okviru navedenih programa zaključen je 2.141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz finansijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrovale svoj biznis, odnosno poslovni subjekt. Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija.

Kako navode iz Zavoda, u okviru novoosnovanih poslovnih subjekata sufinansirano je dodatno zapošljavanje 333 osobe, te su ukupno ovim programima obuhvaćene 2.474 osobe, i to 55 posto muškaraca i 45 posto žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 miliona KM.

Posmatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 28 posto, a isto toliko je i osoba dobi od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44 posto.

Analizirajući period nezaposlenosti, 49 posto osoba su prije pokretanja biznisa bile nezaposlene više od 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca, što ukazuje na činjenicu da skoro polovina obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje, kako su najavili, nastavlja sa realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, te će u ovoj godini objaviti nove javne pozive za učešće u programima čiji je cilj podsticanje samozapošljavanja, odnosno pokretanje malih biznisa.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital