Godišnji nivo

U Brčko distriktu godišnja stopa inflacije smanjena za osam posto

16.02.2024. 14:16 / Izvor: Fena
Inflacija

Godišnja inflacija na području Brčko distrikta koja je u 2022. godini iznosila 10,6 odsto smanjena je za osam posto.

Godišnja inflacija na području Brčko distrikta koja je u 2022. godini iznosila 10,6 odsto smanjena je za osam posto te je na godišnjem nivou na području tog distrikta za prošlu godinu iznosila 2,6 posto, a  najveći pad cijena zabilježen je u oblastima odjeće, obuće i transporta - rekla je Senija Fačić, rukovodilac Agencije za statistiku BiH podružnice Brčko.

"Cijene su u decembru prošle godine u odnosu na isti period 2022. godine porasle u oblasti hrane i bezalkoholnih pića za dva posto, alkoholnih pića i duvana za 3,7 posto, stanovanje i režijski izdaci za 2,2 posto, Namještaj i kućanski uređaji za 3,7 posto, zdravstva za 3,1 te ostalih usluga i dobara za 8,6 posto", navela je Fačić.

Dodala je da je prosječna neto plata isplaćena za decembar prošle godine na nivou svih djelatnosti u Brčko distriktu iznosila 1241,80 KM. 

"Ovaj prosjek je računat u djelatnostima poljoprivrede, zdravstva, prerađivačke industrije, uprave, građevinarstva, trgovine, obrazovanja i drugih djelatnosti iz klasifikacije", dodala  je Fačić i naglasila da je godišnja prosječna neto plata u Brčkom za 2023. godinu iznosila 1180,34 KM.

Zaključila je da cijene imaju tendenciju stabilizacije i da je inflacija znatno smanjena u odnosu na prije dvije ili tri godine kada je bila i šest puta veća nego danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital