Mlađe generacije aktivnije

Kupovina second-hand proizvoda u svijetu sve popularnija

18.03.2024. 09:19 / Izvor: Bloombergadria.com
second hand roba

Čak 24 posto globalnih potrošača kupuje polovne proizvode kako bi vodilo održiviji život.

Troškovni pritisci i sve jača svijest o potrebi zaštite okoliša i vođenju održivijeg života doprinose prodaji polovnih proizvoda.

To znači da sada nema srama u kupovini polovnih predmeta ili popravci pokvarenih proizvoda kako bi se produžio njihov životni vijek, prema stručnjaku iz Euromonitora.

Euromonitor International Voice of the Consumer: Sustainability Survey 2023. pokazuje da 24 posto globalnih potrošača kupuje polovne proizvode kako bi vodilo održiviji život, dok 41 posto bira popravak pokvarenih proizvoda umjesto kupovine novih.

Mlađe generacije aktivnije

"Rastući troškovi života guraju ponašanje potrošača prema održivim praksama kao alternativnim rješenjima koja smanjuju troškove", kazao je Jorge Zuniga, stariji savjetnik za održivost u Euromonitor Internationalu.

Akcije poput isključivanja grijanja, smanjenja otpada hrane, odabira vozila s većom učinkovitošću goriva, smanjenja upotrebe aparata, pripreme obroka kod kuće, popravaka predmeta i kupovine polovnih proizvoda ne samo da pomažu u smanjenju troškova i izbjegavanju nepotrebnih kupovina, već potrošačima omogućavaju da ostanu vjerni svojim vrijednostima i usvoje održive načine života, dodaje.

Mlađe generacije su te koje potiču kupovinu polovnih proizvoda.

Zuniga je rekao da je prihvaćanje recikliranja posebno važno za generaciju Z i milenijalce.

Više od 40 posto mlađih potrošača bira kupovinu polovnih predmeta svakih nekoliko mjeseci, dok više od 50 posto potrošača u dobi od 15 do 44 godine planira kupiti polovan proizvod u bliskoj budućnosti.

"Mlađe generacije biraju popravak predmeta i kupovinu rabljenih predmeta uglavnom zbog uštede troškova. Budući da je Gen Z sada najviše pod finansijskim pritiskom, polovni predmet odličan je način da se steknu elegantni i čak premium odjevni predmeti po razumnim cijenama", ističe Zuniga.

S druge strane, popravak proizvoda važniji je starijim generacijama, te je mnogo više njih postalo aktivno u zaštiti okoliša.

Nešto više od 40 posto potrošača u dobi 45-60+ godina u 2023. bilo je spremno kupiti polovne proizvode, naspram 28 posto u 2022.

Euromonitor International identificirao je 12 vrsta održivih potrošača temeljenih na njihovim vrijednostima i stavovima.

"Izbjegavači mesa" i "Zero Wasteri" vodeće su vrste održivih potrošača, svaka odgovorna za 36 posto održivog tržišta.

Ti potrošači zabrinuti su zbog klimatskih promjena te recikliraju ili popravljaju pokvarene predmete umjesto da ih zamjenjuju te kupuju rabljene ili već korištene proizvode.

Navike recikliranja i popravljanja najprisutnije su u Latinskoj Americi, Evropi i Azijsko-pacifičkom prostoru.

Filipini su zemlja s najvišim postotkom od 56 posto potrošača koji su  "Zero Waster" u 2023., budući da je 76 posto populacije zabrinuto ili izrazito zabrinuto zbog klimatskih promjena.

Iako je tržište polovnih predmeta razvijenije i šire dostupno u Evropi i Sjevernoj Americi, pravi puls angažmana potrošača kuca u Azijsko-pacifičkom prostoru, Bliskom istoku i Africi. Indija, Kina i Saudijska Arabija predvode ovaj trend, ne samo prihvatajući polovne proizvode, već i signalizirajući snažnu namjeru povećanja potrošnje na tom tržištu.

Gotovo 50 posto potrošača u Indiji kupuje i prodaje polovne predmete, dok u Ujedinjenom Kraljevstvu potrošači radije kupuju polovne proizvode, njih 38 posto u odnosu na 28 posto onih koji ih prodaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital