Blagi rast cijena u aprilu

Inflacija u FBiH 1,2 posto, najviše rasle cijene finansijskih i usluga u restoranima

21.05.2024. 10:20 / Izvor: Bloombergadria.com
inflacija

Foto: Ilustracija

Uporedo, pale su cijene odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

Cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježile su blagi rast u aprilu.

Potrošačke cijene u prosjeku su porasle za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjem nivou inflacija iznosi 1,2 posto, što je ubrzanje u odnosu na mart, kada je godišnja inflacija iznosila 0,9 posto, što je rezultat rasta cijena u hotelima i restoranima i ostalih dobara i usluga.

U odnosu na mart ove godine, cijene su najviše rasle u kategorijama kultura i zabava, odjeća i obuća i restorani i hoteli. Pad cijena zabilježen je kod stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

U poređenju s aprilom prošle godine, najviše su rasle cijene u hotelima i restoranima, te ostalih dobara i usluga (finansijske usluge i osiguranje). U kategoriji restorani i hoteli zabilježen je rast cijena od 10,5 posto, pri čemu su usluge ishrane porasle za 10,7 posto, a usluge smještaja za 9,4 posto.

Cijene u kategoriji ostalih dobara i usluga su na godišnjem nivou porasle za 5,8 posto, a najveći rast cijena zabilježen je kod finansijskih usluga - 23,5 posto i osiguranja - 7,6 posto.

S druge strane, pale su cijene odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

Prema posljednjim podacima, inflacija u BiH u martu je iznosila 0,3 posto na mjesečnom i dva posto na godišnjem nivou. Podaci za april bi trebali biti dostupni naredne sedmice.

"Nakon strmog usporenja u 2023. godini (sa 14,7 posto u decembru 2022. godine na čak 2,2 posto u decembru 2023. godine), stope inflacije su se stabilizovale i variraju oko nivoa od dva posto od kraja 2023. Potrošački fundamenti su dobri - zarade su porasle u realnom iznosu 8,3 posto u februaru 2024. godine, što je oko dva procentna poena brže u odnosu na prosjek 2023. i što nam ukazuje na to da se potrošačka moć poboljšava", kaže Marina Petrov Savić, viša analitičarka u analitičkom timu BBA.

Snažna potrošnja

I sama struktura inflacije ukazuje na dobar potrošački momentum - inflacija hrane je ispod prosječne (0,9 posto međugodišnje), dok su segmenti bazne inflacije, prvenstveno usluga (8,4 posto - hoteli i restorani, 4,3 posto - rekreacija i kultura) i trenutno opredjeljujući faktor.

"Zbog perzistentnog rasta potrošnje i generalno dobrog potencijala za rast vidimo da je slab potencijal da inflacija znatno uspori, te bi mogla ostati oko dva posto i u narednim mjesecima, s određenim varijacijama usljed sezonskih efekata. Konkretno u 2024. godini očekujemo prosječnu inflaciju od 2,4 posto", ističe Petrov Savić.

Finansijski sektor u BiH za 2024. očekuje inflaciju od 4,2 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će inflacija u BiH u 2024. usporiti na tri posto sa 6,1 posto u prošloj godini.

Evropska komisija očekuje da će inflacija usporiti na 2,2 posto u 2024. i na dva posto u 2025., uglavnom zbog usporavanja rasta cijena uvozne robe, poput energije, stoji u izvještaju.

"Međutim, nedavni visoki rast bruto plata mogao bi stvoriti određeni pritisak na povećanje ukupne inflacije", dodali su iz EK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital