DISKRIMINACIJA

Među najplaćenijima u sektoru financijskih usluga sve je manje žena

27.05.2024. 11:54 / Izvor: HINA
ŽENE

Neke od vodećih britanskih financijskih tvrtki plaćaju žene u prosjeku 28,8 posto manje od njihovih muških kolega.

Među jedan posto zaposlenih koji u Britaniji najviše zarađuju u segmentu financijskih i profesionalnih usluga, udjel žena smanjio se u odnosu na onaj prije pandemije Covida 19, pokazalo je istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE) objavljeno u ponedjeljak.

Udjel žena među jedan posto onih s najvećim plaćama u razdoblju između prvog kvartala 2020. i drugog kvartala 2023. iznosio je 19,4 posto, nasuprot 19,7 posto u razdoblju od tri godine do prvog kvartala 2020., pokazalo je istraživanje.

"Nedostatak napredovanja žena do najviših pozicija u financijskim i profesionalnim uslugama glavni je čimbenik koji doprinosi jazu u plaćama između spolova. Vraćamo se unatrag, ali nisam iznenađena. Da bi se postigao napredak, potreban je veći pomak prema prepoznavanju da je raznolikost ustvari dobra za poslovanje", kazala je Grace Lordan, izvanredna profesorica na LSE.

Neke od vodećih britanskih financijskih tvrtki plaćaju žene u prosjeku 28,8 posto manje od njihovih muških kolega, pokazuju podaci o plaćama iz 21 tvrtke koje je prošlog mjeseca prikupio Reuters.

Ipak, istraživanje LSE-a, temeljeno na službenoj tromjesečnoj Anketi o radnoj snazi, pokazalo je i da je među 10 posto zaposlenika s najvišim primanjima između prvog tromjesečja 2020. i drugog tromjesečja 2023., udjel žena iznosio 28,3 posto, što je porast od 2,5 postotna boda u odnosu na trogodišnje razdoblje do prvog kvartala 2020.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital