Revizorski izvještaj: Ukupan kumulativni deficit Republike Srpske 1,111 milijardi

06.09.2011. 15:49 / Izvor: SRNA
Revizorski izvještaj: Ukupan kumulativni deficit Republike Srpske 1,111 milijardi

Ukupni kumulativni deficit Republike Srpske /RS/ za 2010. godinu iznosi 1,111 milijardi KM, što je za 105 miliona više u odnosu na Konsolidovani izvještaj Vlade RS za ovaj period, rezultati su izvršene revizije budžetskih korisnika i konsolidovanog izvještaja Budžeta RS za prethodnu godinu.

Prema rezultatima revizije provedene u prvih osam mjeseci ove godine, ukupan budžetski deficit u 2010. godini iznosio 731,47 miliona KM, dok je deficit u konsolidovanom izvještaju Vlade iznosio 666,67 miliona.

Glavni Republički revizor Boško Čeko rekao je da je za osam mjeseci izvršeno 48 finansijskih revizija, od čega je pozitivno mišljenje dato za 18 institucija, 29 je mišljenja sa rezervom, te jedno negativno mišljenje.

Pozitivno mišljenje bez skretanja pažnje dato je za Službu predsjednika RS, Generalni skeretarijat Vlade, Republički zavod za statistiku, Službu za zajedničke poslove Vlade RS, Ustavni sud, Republičku upravu civilne zaštite, Republičku upravu za inspekcijeske poslove, Helikopterski servis RS, Fond za restituciju, Akcijski Fond, te opštinu Višegrad.

Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobili su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo nauke i tehnologije, Narodna skupština, Vijeće naroda, Poreska uprava RS, Fond za zapošljavanje, te Fond za restituciju i Akcijski fond.

Mišljenje sa rezervom dato je za 12 ministarstava, sedam budžetskih agencija, te Fond zdravstvenog osiguranja, Fond stanovanja i Fond za razvoja i zapošljavanje, kao i šest opština zbog nedovoljno razvijene planske funkcije i budžetskih prekoračenja koja su se kretala od jedan do 170 odsto i pokrivana su realokacijama.

Tekući deficit za 2010. godinu po reviziji iznosio je 408 miliona KM, što u odnosu na konsolidovani izvještaj Vlade RS predstavlja razliku od 64,79 miliona maraka.

Govoreći o odstupanjima koja su uočena u konsolidovanom izvještaju, Čeko je rekao da su materijalni troškovi i usluge u odnosu na odobreni budžet veći za 21 odsto, dok je po isteku fiskalne godine izvršeno 226 realokacija.

"Ukupna kapitalna ulaganja ostvarena su sa 28 odsto više u odnosu na odobreni budžet, pored toga poslovni prostor Ministarstva pravde od 16,9 miliona KM ostao je neuknjižen u Glavnoj knjizi trezora, kao i nabavka poslovnog prostora Republičke uprave za geodetske imovinsko-pravne poslove za poslovnu jedinicu Prijedor u iznosu od šest miliona KM", rekao je Čeko novinarima.

On je dodao da kod Ministarstva prosvjete i kulture u Glavnu knjigu trezora nisu unesene obaveze od 402.000 maraka, Ministarstvo finansija nije izvršilo naplatu akontacija, kredita i avansa u iznosu od tri miliona maraka, dok kod Ministastva poljoprivrede u 2010. godini nije vršen obračun naknada po osnovu koncesija na stanju iz 2009. godine u iznosu od 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o dugovanju preduzeća "Željeznice RS" prema republičkom budžetu, ona su na kraju prethodne godine iznosila 15 miliona KM, jer su obaveze "Željeznica" po ino-kreditima za 2008, 2009. i 2010. godinu namirena iz budžeta.

Prema revizorovim riječima, Ministarstvo porodice, omladine i sporta dobilo je negativno mišljenje zbog neprovođenja revizorskih preporuka iz proteklog revizorskog izvještaja koje se odnose na funkcionisanje internih kontrola, planiranje na bazi programa i neobezbjeđenja transparentnosti prilikom dodjele sredstava.

"Ministarstvo je u prethodnoj godini izvršilo 46 realokacija unutar Ministarstva u ukupnom iznosu od 2,075 miliona KM i 12 relokacija između budžetskih korisnika u iznosu od 1,2 miliona, a utrošeno je 34 odsto više od utvrđenog budžeta, što je realokacijama i pokrivano", naglasio je Čeko.

On je dodao da je ovo ministarstvo stvorilo veće obaveze u odnosu na sredstva dodijeljena budžetom u iznosu od 2,65 miliona KM, te da rashodi u iznosu od 1,566 miliona KM nisu usklađeni sa prihodima i da procedure nabavki nisu bile u svim slučajevima usklađene sa Zakonom o javnim nabavkama.

Govoreći o stanju javnih fondova, revizor je rekao da je njihov kumulativni deficit iznosio 338,397 miliona KM, od čega na Fond zdravstvenog osiguranja otpada 111,636 miliona maraka, na Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja 190,866 miliona i Fond za zapošljavanje RS 2,746 miliona KM.

"Kratkoročne obaveze Fonda iznosile su 131,580 miliona KM i odnose se na obaveze prema zdravstvenim ustanovama, dobavljačima, prema ino-osiguranju i refundacije, dok su dugoročne obaveze iznosile 140,560 miliona maraka, od čega je zajam prema Vladi RS u iznosu od 80 miliona maraka", naveo je Čeko.

On je rekao da je 2010. godina bila relativno stabilna jer je bilo sredstava prikupljenih iz 2009. godine, ali da u ovoj godini još ima uticaj kriza iz 2010. godine.

"Mislim da Vlada svojim mjerama pokušava da odgodi rješavanje problema za kasniji period", naglasio je Čeko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital