Rast tržišta komunikacija u 2012. godini

10.05.2013. 08:06 / Izvor: SRNA
Rast tržišta komunikacija u 2012. godini

Tržište telekomunikacija bilježi pozitivan trend rasta u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.

Tržište telekomunikacija bilježi pozitivan trend rasta u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ čiji je Savjet jučer podržao aktivnosti Agencije čiji je cilj liberalizacija tržišta telekomunikacija.

Savjet je na sjednici odobrio i listu kandidata za izbor člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ iz reda hrvatskog naroda.

Lista kandidata biće dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske u skladu sa Zakonom o radio-televiziji Republike Srpske.

Savjet RAK-a je prihvatio i "Izvještaj o ocjeni stanja tržišta telekomunikacija BiH za 2012. godinu".

Primarni cilj izrade izvještaja je određivanje operatora sa značajnom tržišnom snagom radi uspostavljanja fer konkurencije, kao i nametanja određenih obaveza takvim operatorima, saopšteno je iz RAK-a.

Izvještaj sadrži podatke o ekonomskim i finansijskim indikatorima, cijenama usluga u fiksnoj telefoniji, primjeni usluge prenosivosti broja, te stanju u mobilnoj telefoniji.

Savjet je razmatrao i inicijativu komercijalnih televizijskih stanica BN, TV-1, Hayat TV, OBN i TV Alfa za izmjenu Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, a u vezi sa dužinom oglašavanja za javne RTV servise.

Razmatrana je i inicijativa javnih RTV servisa za izmjenu Kodeksa o komercijalnim komunikacijama o iznalaženju novog sistema finansiranja javnih RTV servisa.

Radi osiguranja transparentnosti procesa i uključenja svih sudionika u proces odlučivanja, Savjet je zaključio da, na osnovu podataka koji će biti traženi od podnosioca inicijativa, bude izrađen prijedlog o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, koji će biti upućen na javnu raspravu.

Savjet je odobrio da na javne konsultacije budu upućene izmjene Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Savjet je prihvatio i informacije o izmjenama i dopunama referentnih ponuda za pristup izdvojenoj lokalnoj petlji, o objavi i analizi telekomunikcijskih i ICT indikatora za praćenje tržišta telekomunikacija, te o načinu realizacije i troškovima usluge prenosivosti telefonskih brojeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital