Trgovinski deficit BiH 1,5 milijardi KM

06.06.2013. 08:56 / Izvor: SRNA
Trgovinski deficit BiH 1,5 milijardi KM

Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar–mart 2013. godine, u kojoj se navodi da je trgovinski deficit iznosio 1,49 milijardi KM, što je za 9,27 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar–mart 2013. godine, u kojoj se navodi da je trgovinski deficit iznosio 1,49 milijardi KM, što je za 9,27 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Prema analizi Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je robe u vrijednosti 3,43 milijarde KM, što je za 0,57 odsto više nego u prvom kvartalu prethodne godine.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je u istom periodu izvoz je iznosio 1,94 milijarde KM, što predstavlja rast za 9,75 odsto u odnosu na isti period 2012. godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 56,46 odsto.

Povoljan trend izvoza proizvoda iz BiH nastavlja se i u prvih pet mjeseci ove godine, a naročito je rast izvoza zabilježen u oblasti energetike i namjenske industrije, s tim da se pozitivni pomaci bilježe i u oblasti poljoprivrede.      

Savjet ministara BiH razmotrio je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za prošlu godinu koji sadrži pregled i ocjenu stanja u sektoru poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja, te mjere sektorske politike koje su preduzete u 2012. godini, kao i prijedlog mjera za iduću godinu.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o veterinarskoj saradnji radi olakšavanja prometa životinjama i proizvodima životinjskog porijekla i unapređenja saradnje u ovoj oblasti.

Sporazumom će biti omogućen uvoz i prevoz živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla, uz ispunjavanje i izvršavanje svih relevantnih važećih i obaveznih veterinarskih zdravstvenih uslova zemlje uvoznice ili zemlje kroz koju će biti obavljen provoz putem dozvola i propratnog veterinarskog zdravstvenog sertifikata.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o potpisanom Protokolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva zdravlja Srbije o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje izdaju akreditovane laboratorije za robu nadzora.

Potpisivanjem ovog protokola biće otklonjeni problemi koje privrednici iz BiH imaju prilikom izvoza svoje robe u Srbiju, a koji se odnose na prekomjerno uzimanje uzoraka robe i njihove skupe analize, što često odugovlači uvoz iz BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital