Ekonomska kriza u istočnoj Evropi se nastavlja

16.08.2013. 13:12 / Izvor: eKapija.ba
Ekonomska kriza u istočnoj Evropi se nastavlja

Dokle god eurozona, najvažniji kupac istočnevropskih proizvoda, ne bude ekonomski stabilna, ni srednja ni istočna Evropa neće doživjeti privredni rast.

Usporeni privredni rast u 17 zemalja članica EU za sobom povlači i države istočne Evrope u prolongiranu ekonomsku krizu. Ovo je najnovija prognoza Bečkog instituta za poređenje međunarodnih ekonomija (WIIW) za period od 2013. do  2015. godine. Dokle god eurozona, najvažniji kupac istočnevropskih proizvoda, ne bude ekonomski stabilna, ni srednja ni istočna Evropa neće doživjeti privredni rast. Vremena privrednog rasta su prošla čak i u stabilnim nacionalnim ekonomijama kao što su Poljska, Slovačka, Rusija ili Turska.

WIIW kao razloge postojane krize u istočnoj Evropi navodi i tržište kapitala koje se nalazi u nezavidnoj poziciji. Centralne banke pokušavaju opuštenom novčanom politikom potaknuti porast, ali banke kredite daju samo vrlo teško, što dovodi do stagnacije.

Za tri zemlje regije analitičari WIIW-a i za slijedeću godinu prognoziraju nastavak recesije. Najteže pogođene su Slovenija, u kojoj će u 2014. najvjerovatnije doći do daljeg pada privrede. Prema prognozama Instituta za poređenje međunarodnih ekonomija recesija će pogoditi i Republiku Češku kao i novu članicu Evropske unije, Hrvatsku, za koju je izražena najveća zabrinutost.

Ponovni privredni rast u istočnoj Evropi očekuje se tek u 2014. i 2015. godini. Direktor Bečkog instituta Michael Landesmann međutim navodi da postoji veliki rizik da će se i najnovija prognoza za istočnu Evropu morati revidirati nadolje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital