Strane investicije u BiH manje za 34 odsto

10.02.2014. 15:15 / Izvor: Glas Srpske
Strane investicije u BiH manje za 34 odsto

Ukupna strana direktna ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 283,86 miliona KM, što je za 34 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Ukupna strana direktna ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 283,86 miliona KM, što je za 34 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Navodi se to u najnovijoj informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja u BiH u 2013. godini, koju je radila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

U informaciji se ističe da, iako su, prema revidiranim podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, strana direktna ulaganja u posljednjem kvartalu 2013. godine iznosila 94,42 miliona, odnosno bila dvostruko veća nego u istom kvartalu 2012, to nije bilo dovoljno da se popravi ukupna slika.

"Prema podacima Ministarstva najveća ulaganja u 2013. godini bila su od strane firmi iz elektroenergetskog sektora i to u "ETF RiTE Stanari" u iznosu 73,22 miliona KM, "Comsar energy" u ukupnom iznosu od 62,59 miliona maraka. Značajno je i ulaganje u "Al Jazeera Network" od 25,67 miliona maraka, kao i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica u iznosu od 14,5 miliona maraka", navodi se u informaciji.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je rekao da pad stranih investicija u BiH samo dodatno potvrđuje da je ova zemlja u dosta teškoj političkoj situaciji, jer ne rješava neke od osnovnih pitanja koja su usaglašena sa Evropskom komisijom.

On je kazao da i izvještaj o napretku BiH na putu ka EU, u kojem se navodi da zemlja stagnira, ukazuje na krajnje neodgovorno ponašanje političara.

"Sigurno je da se investicije ne mogu desiti preko noći, da se stvaranje uslova za dolazak stranih investitora mora svakim danom popravljati, a mi smo, očigledno, to potpuno zanemarili. Naprotiv, radi se sve da se investitori otjeraju“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta potpuno je zanemareno.

"Kompletan interes rukovodstva je da se naplati i uzme što više novca iz budžeta, bez ikakve odgovornosti za realizaciju“, naglasio je Pavlović.

Kreditni rejting

U informaciji DEP-a se ističe da je od događaja koji će imati uticaja na strane direktne investicije, početkom decembra 2013. agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's objavila godišnji izvještaj o kreditnom rejtingu BiH, prema kojem je kreditni rejting ostao isti "B3 sa stabilnim izgledima".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital