Usvojen program rada UO KPKT za 2010/2011. godinu: Prioritet rješavanje pitanja preduzeća u državnoj svojini

26.11.2010. 13:01 / Izvor: eKapija.ba
Usvojen program rada UO KPKT za 2010/2011. godinu: Prioritet rješavanje pitanja preduzeća u državnoj svojini

Članovi Upravnog odbora Kantonalne privredne komore Tuzla na redovnoj su sjednci analizirali Informaciju o kretanju industrijske proizvodnje, uvoza, izvoza, zapošljavanja za period I-IX 2010.godine u Federaciji Bosne i Hercegovine i Tuzlanskom kantonu, Program rada UO Komore za 2010.-2011. godinu te raspravljali o aktuelnoj problematici u Livnici čelika Tuzla.

Članovi UO Komore usvojili su Programa rada Upravnog odbora Kantonalne privredne komore Tuzla za 2010-2011.godinu. U navedenom periodu članovi ovog komorskog tijela će razmatrati informacije o stanju privrede TK, o stanju i mogućnostima Rudnika soli "Tušanj" Tuzla za snabdijevanje slanicom "Solane" Tuzla i "Sisecam" Lukavac, stanju i perspektivama razvoja energetskog sektora na Tuzlanskom kantonu, perspektivnom širenju toplifikacije Općine Tuzla i susjednih općina, prekvalifikaciji i edukaciji,stanju u drvnoj i tekstilno-kožarskoj industriji.

Među temama kojima će se baviti UO Komore su i uloga bankarskog sektora u posticaju razvoja privrede TK, stečajni postupci i mogućnosti uvođenja kriznog menadžmenta u privrednim društvima, izgradnja energetsko-industrijskog kompleksa u Banovićima, pripremljenost preduzeća u oblasti hemijske industrije i nemetala za dobivanje okolinskih dozvola na području TK, izradi Nacrta zakona o prostornom uređenju i građenju, pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o komunalnoj djelatnosti, kreiranje finansijske podrške razvoja poljoprivrede putem razvojnih programa primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u Tuzlanskom kantonu.

Posebna pažnja će se posvetiti aktuelnoj problematici u industriji i rješavanju pitanja preduzeća u državnoj svojini-Livnica čelika Tuzla, Tvornica transportnih uređaja i druge-mjere i zadaci, kao i zaštiti poljoprivrednog zemljišta, rekultivisanju zemljišta nakon površinskih eksploatacija, obnovi šumskog fonda, iskorištenosti proizvodnih kapaciteta u drvnoj industriji sa akcentom na zapošljavanje, radu na crno u oblasti putničkog i teretnog saobraćaja, trgovine, ugostiteljstva i turizma na području Tuzlanskog kantona i uvođenju fiskalnih kasa. Pored navedenog Upravni odbor Komore će razmatrati i ona pitanja koja su aktuelna za privredu i koja kandiduju strukovna i granska udruženja organizovana u Komori.

Nurudin Žunić sekretar komorskog Udruženja za energetiku, rudarstvo i industriju, članovima UO je prezentovao Informacija o aktuelnoj problematici u Livnici čelika Tuzla. U informaciji je obrađen istorijat tuzlanske livnice od osnivanja, dakle, od 1947. godine do danas. Analiziran je broj zaposlenih, proces proizvodnje, kapaciteti, aktuelno i potencijalno tržište. Najviše se raspravljalo i kriznom periodu koji je, za jedinu tvornicu u Federaciji Bosni i Hercegovini koja proizvodi čelični lijev, nastupio nesretnim i nespretnim procesom privatizacije u našoj zemlji. Posebno se analizirao period tog teškog razdoblja za Livnicu čelika Tuzla od marta 2002. godine. Tada je izvršena privatizacija na način da je 67% kapitala prodato za 330.000 KM i tri miliona u vrijednosnim papirima te preostali dio od 33% javnim upisom dionica. Zbog nastale situacije, poslovanja u nenormalnim i nemogućim uslovima, nije se moglo ulagati u proizvodnju i razvoj ali ni u servisiranje obaveza prema javnim fondovima, pa je menadžment u uslovima kontinuiranog osjećaja bezizlaznosti ali izuzetnim naporima na svojevrstan način kupovao opstanak, jasno, uz minimalne plate i vrlo teško izvršavanje obaveza prema dobavljačima.

Nakon žestoke borbe menadžmenta za očuvanje Livnice čelika Tuzla, u čemu su imali podršku Udruženja za energetiku, rudarstvo i industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, nakon borbe protiv stalne prijetnje za gašenjem firme, poslovanjem pod blokadom računa, vraćanja milionskih dugova, dolazi do okončanja sudskog procesa. Donosi se i pravosnažna presuda kojom je Livnica čelika Tuzla ponovo registrovana 14. juna 2010. godine kao privredno društvo u kojem država ima 67% vlasništva.

Naglašeno je da upravo sada počinje istinka borba za Livnicu kojoj treba omogućiti razvoj, nesmetano poslovanje, pomoći u proširenju tržišta. Kao kratkoročna mjera a prema programu koji je uradio menadžment, za minimalno održavanje postrojenja potrebno je uložiti 1.100.000 KM, a za generalni remont oko 3.000.000 KM. Takođe, potrebna su ulaganja u (jeftina) obrtna sredstva, servisiranja zaostalih obaveza prema javnim fondovima itd. Ukoliko bi se ova kratkoročna mjera ispunila sa barem 50% u trenutnim uslovima povećane potražnje za proizvodima Livnice, moglo bi se razmišljati o uvođenju druge smjene u rad, podizanju proizvodnje a time i standarda uopšte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital