Bez poskupljenja grijanja u Banjaluci i Sarajevu

01.10.2007. 09:54 / Izvor: Nezavisne novine
Bez poskupljenja grijanja u Banjaluci i Sarajevu

Toplane u Banjaluci, Sarajevu, distriktu Brčko, Bijeljini, Prijedoru i Zanici spremne su za predstojeću grijnu sezonu.

Cijena grijanja u Sarajevu i Banjaluci, bez obzira na poskupljenje mazuta sa 720 na 900 KM za tonu, ostaje na prošlogodišnjem nivou.

"Već četiri godine ona iznosi 0,99 KM po kvadratnom metru, bez PDV-a", kazao je Ramiz Selimović, direktor servisa "Toplana" Sarajevo. Banjalučka "Toplana" ovu uslugu po kvadratnom metru naplaćuje 1,35 KM, a bijeljinska "Toplana" 2,40 KM po kvadratnom metru stambenog prostora.

Nadležni u prijedorskoj "Toplani" zatražili su korekcije postojećih cijena grijanja, koje za domaćinstva iznose jednu KM, a za poslovne prostore dvije KM.

"Nabavili smo mazut za 15 dana grijanja. Kako će biti nabavljeno ostalih 4.600 tona je upitno, s obzirom na velika dugovanja potrošača", izrazio je zabrinutost Dragan Savanović, direktor prijedorske "Toplane".

"Zeničani će do početka grijne sezone biti obezbijeđeni s potrebnih 15.000 tona mazuta", rekao je Nedžad Šečić, v.d. direktora JP "Grijanje".

Četiri kotlovnice "Toplane" u Višegradu, koje su do 1992. zagrijavale oko 400 stanova i poslovne prostore, i dalje su van funkcije. Njihova sanacija, kako tvrdi Miladin Milićević, načelnik opštine Višegrad, je želja koja neće uskoro postati stvarnost jer nijedna firma ne želi da snosi ogromne troškove sanacije.

Za razliku od gradova koji imaju funkcionalne toplane, stanovnici Bihaća, Višegrada, Prnjavora i distrikta Brčko i ovu zimu za zagrijavanje svojih stanova koristiće ogrevno drvo ili električnu energiju.

Za metar bukovog ili hrastovog ogrevnog drveta građani BiH treba da izdvoje od 31,5 KM, kolika je njegova cijena u Šumskom gazdinstvu Banjaluka, do oko 70 KM, koliko metar bukovog, hrastovog i grabovog drveta cijene preprodavci u RS i FBiH.

Cijena prevoza kod nekih preprodavaca uključena je u ovaj iznos, dok ga neki naplaćuju oko pet KM po kilometru. Rezanje, unošenje i cijepanje drveta po metru kreće se oko 20 KM.

Ugalj za vlastito centralno grijanje, u zavisnosti od vrste i kavaliteta, građani BiH mogu da kupe u preduzećima koja prodaju ovaj energent ili kod preprodavaca po cijenama između 80 do 135 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital