Naftne kompanije otpustile 160.000 radnika

03.08.2015. 14:25 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Naftne kompanije otpustile 160.000 radnika

Zbog pada cijena nafte, američke i evropske naftne korporacije za godinu su ukinule više od 160.000 radnih mjesta.

Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana, naftni divovi, od američkog Exxona do europskog Royal Dutch Shella, zabilježili su oštar pad prihoda i zarada, a u cijeloj industriji izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta.

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za više od 50 posto, na 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,8 milijardi dolara.

Posljedica je to oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, prvenstveno Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Cijene "crnog zlata" iznosile su u drugom tromjesečju u prosjeku 60 dolara za barel, dok su se u lipnju prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Zatvoren niz rafinerija

Posljednjih su godina naftne kompanije zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i jer je prerada nafte, ili "downstream" poslovanje, kako se to naziva u industrijskom žargonu, bila manje profitabilna od "upstreama", odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cijena "crnog zlata", sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva, kao što su benzini i dizeli, prenosi Hina.

Tako je, primjerice, dobit Exxona od "upstreama" u drugom tromjesečju potonula s lanjskih 7,9 milijardi dolara na 2 milijarde dolara, dok je zarada od "downstreama" porasla.

Još je slabije rezultate ostvario drugi po veličini američki naftni proizvođač Chevron, koji je u proteklom kvartalu zabilježio 90-postotni pad dobiti, s lanjskih 5,7 milijardi dolara, na 571 milijun dolara.

Zbog toga je poslovodstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova.

Kompanija je poručila kako pregovara s gotovo 3.000 dobavljača i partnera, od čega ove godine očekuje uštede od oko 900 milijuna dolara.

Najavila je i ukidanje daljnjih 1.500 radnih mjesta.

Europski naftni div Royal Dutch Shell, koji je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti za 35 posto, na 3,4 milijarde dolara, najavio je, pak, ukidanje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova, jer očekuje da će cijene nafte i dalje ostati niske.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, Shell je najavio smanjenje investicija i daljnju prodaju dijela imovine, premda je već od početka godine prodao imovinu vrijednu četiri milijarde dolara.

Oštro rezanje troškova

Neto dobit britanskog naftnog diva British Petroleuma iznosila je, pak, u drugom kvartalu 1,3 milijarde dolara, u usporedbi s 3,63 milijarde dolara ostvarenih prije godinu dana.

BP je, od kada je lani cijena nafte počela padati, pokrenuo restrukturiranje poslovanja i srezao kapitalne investicije za 13 posto.

Zbog smanjenja proizvodnje i investicija, naftne kompanije i njihovi dobavljači oštro režu troškove poslovanja, pa pritom ukidaju na tisuće radnih mjesta.

"Globalno gledajući, u proteklih godinu dana u industriji je ukinuto više od 160.000 radnih mjesta, a kompanije najavljuju i daljnje rezove, jer očekuju da će cijena nafte još neko vrijeme ostati niska", kaže Tobias Read, izvršni direktor tvrtke Swift Worldwide Resources, koja se bavi zapošljavanjem inženjera za naftne kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital