Privreda BiH u julu u blagom usponu - Rafinerija nafte vuče privredu

20.08.2009. 09:39 / Izvor: Nezavisne novine
Privreda BiH u julu u blagom usponu - Rafinerija nafte vuče privredu

Industrijska proizvodnja u oba bh. entiteta u julu je blago porasla u odnosu na prethodni mjesec, što je pridonijelo još snažnijem skoku produkcije u RS u dosadašnjem dijelu ove godine, te stabilizaciji pada u FBiH.

Aktivnost privrede RS u julu je porasla za 0,9 odsto, a u FBiH za 1,4 odsto u odnosu na jun, pokazuju podaci entitetskih zavoda za statistiku.

Industrijska proizvodnja u RS je, pak, posmatrajući prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila rast od 17,5 odsto, dok privreda FBiH preživljava pad od 10,6 odsto.

Posmatrajući glavne privredne sektore vidi se da je najveći rast prošlog mjeseca ostvario rudarski sektor i to od 8,6 odsto, prerađivačka industrija je porasla za 0,8 odsto, dok je snabdijevanje strujom i vodom zabilježilo pad od dva odsto. U FBiH je, gledajući ključne sektore, najveći prošlomjesečni skok od 4,5 odsto napravljen u snabdijevanju strujom i vodom, rudarstvo je imalo pomak od 1,4 odsto, a prerađivačka industrija od 0,3 odsto.

U prvih sedam mjeseci ove godine rudarstvo u RS je zabilježio pad od 16,8 odsto, prerađivačka industrije je skočila za 33 odsto, dok je snabdijevanje strujom i vodom poraslo za 11,3 odsto. Podaci Federalnog zavoda za statistiku kažu da je u prvih sedam mjeseci ove godine oblast rudarstva zabilježila rast od 1,9 odsto, prerađivačka industrija je pala za 17,2 odsto, dok je snabdijevanje strujom i vodom poraslo za 1,2 odsto.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da ostvarena industrijska proizvodnja pokazuje da su već sada i kod nas osjetni prvi znaci izlaska iz krize vodećih svjetskih ekonomija.

"Mislim da bi naše snažnije izvozno orijentisane grane, kao što su rudarski i metalski komleksi, ali proizvodnja namještaja, mogli osjetiti promjene nabolje", rekao je Grabovac, ukuazujući da će, uprkos boljim naznakama, nepripremljen ulazak BiH u CEFTA, nezaštićena proizvodnja i niska konkurenost uzrokovati daleko sporiji izlazak BiH iz krize.

On ističe da pravu sliku situacije u industriji RS zamagljuje veliki rast proizvodnje, kojem doprinose rafinerije u Brodu i Modriči.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da simboličan rast industrijske proizvodnje u oba entiteta u prošlom mjesecu ne daje prostor za preveliki optimizam, ali da ipak ohrabruje.

"Na sreću, eurozona je izašla iz recesije, tako da već sada imamo naznake ohrabrenja. Pozitivan zamah bi uskoro mogao osjetiti prerađivački sektor, odnosno proizvodnja metala, hemijska i prehrambena industrija", rekao je Hasić, podsjetivši da BiH polovinu svoje trgovinske razmjene obavlja s evropskim tržištem.

Posmatrajući privredne podsektore u RS, proizvodnja derivata nafte je u prvih sedam mjeseci zabilježila najveći skok od čak 52 puta, dok je oblast proizvodnje radio i TV opreme imala najveći pad od 56,1 odsto.

Među podsektorima u FBiH u prvih sedam mjeseci najveći rast zabilježile su proizvodnja duvanskih proizvoda od 6,1 odsto, dok je najveći pad imala proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 79,3 odsto u odnosu na isti period lani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital