Ford priprema isplatu dodatne dividende od milijardu dolara

13.01.2016. 11:53 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Ford priprema isplatu dodatne dividende od milijardu dolara

Kompanija Ford Motor očekuje dobit u 2015. godini između 10 i 11 milijardi dolara, a u utorak je najavila i isplatu dodatne dividende u gotovini u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

Kompanija Ford Motor očekuje dobit u 2015. godini između 10 i 11 milijardi dolara, a u utorak je najavila i isplatu dodatne dividende u gotovini u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

Dopunska dividenda od milijardu dolara ili 25 centi po dionici dodatak je redovitoj dividendi u prvom tromjesečju u iznosu od 15 centi po dionici, koja je ostala nepromijenjena u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. Ford je u prošloj godili isplatio 2,5 milijarde dividende, što je 20 posto više nego 2014. godine.

Naime, drugi po veličini američki proizvođač automobila prognozira za 2015. rekordnu dobit prije oporezivanja bez jednokratnih stavki, bliže gornjoj granici prognoze od 10 do 11 milijardi dolara. To je više nego su prognozirali analitičari za Thomson Reuters od 9,4 milijarde dolara. Dobit u 2016. bit će približno jednaka bez jednokratnih stavki, objavio je Ford, dok su analitičari prognozirali dobit prije oporezivanja u prosjeku od 11 milijardi dolara.

Fordov financijski direktor Bob Shanks rekao je investitorima na konferenciji u Detroitu da kompanija očekuje u ovoj godini veće troškove jer ulaže u lansiranje novih modela i zajedničke kompanije kako bi ponudila prijevoz kao uslugu ili razvila automatski upravljana vozila. Shanks je također upozorio da Fordove sjevernoameričke marže,  koje se očekuje da će u 2016. iznositi 9,5 posto ili više,  možda neće imati mnogo prostora za poboljšanje na konkurentnom tržištu.

U nekom trenutku marže više dalje ne rastu, rekao je Shanks dodajući da zdravija dobit u Europi i Aziji nudi priliku za ukupni rast dobiti.

Na konferenciji u Detroitu izvršni direktor tvrtke AutoNation Mike Jackson rekao je da je dostignut vrhunac industrijskog ciklusa i da je plafon dosegnut u četvrtom tromjesečju 2015.

Prošle godine, američka prodaja vozila dosegnula je 17,4 milijuna vozila, što je blizu rekorda iz 2000. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital