Četvrtina globalnih obveznica ima negativni prinos

08.04.2016. 10:00 / Izvor: Bankamagazin
Četvrtina globalnih obveznica ima negativni prinos

Prognoziraju kako će SIE tržište i dalje ostvarivati rast cijena obveznica sukladno nesigurnosti tržišta oko rasta svjetskih gospodarstava te pada prinosa na obveznice najrazvijenijih zemalja.

Tjedan rasta cijena državnih obveznica doveo je prinose na 10-godišnju obveznicu najjačeg europskog gospodarstva na rub nekoć nezamislivog područja: negativne kamatne stope.

Prinosi na njemačku obveznicu u utorak su iznosili  0,08%, što je najniže u godinu dana i samo malo iznad najniže razine u povijesti od 0,073%, piše Wall Street Journal.

Na inozemnim tržištima jučer je došlo tek do blagog rasta prinosa na njemački 10-godišnji Bund i američki 10-godišnji Treasury. Tako je prinos referentne njemačke obveznice porastao za 2bb do 0,12%, dok je prinos američke obveznice istog dospijeća rastao za 4bb (na 1,76%), izvijestili su RBA analitičari.

Prognoziraju kako će SIE tržište i dalje ostvarivati rast cijena obveznica sukladno nesigurnosti tržišta oko rasta svjetskih gospodarstava te pada prinosa na obveznice najrazvijenijih zemalja.

Hrvatske euroobveznice uz sužavanje spredova u odnosu na referentna izdanja, jučerašnji dan su, međutim, završile s cijenama u plusu, pogotovo dolarska izdanja čije su cijene u prosjeku porasle za 0,4%, ističe se u RBA analizama.

Pad prinosa na njemačke obveznice posljedica je novog vala izbjegavanja rizika od strane ulagača, kao i povećanja programa otkupa dužnosničkih papira od strane Europske središnje banke (ECB) i njezinog prihvaćanja negativnih kamata. Program je doveo do rasta potražnje za obveznicama i pada prinosa, koji padaju kada cijene rastu.

Pad prinosa na europske obveznice mogao bi povećati pritisak na američke kamate, iako dužnosnici Feda upozoravaju tržišta da možda podcjenjuju mogućnost novog povećanja kamata vod strane Feda ove godine.

Oko četvrtina globalnih obveznica trguje s prinosima ispod nule, uključujući i njemačke obveznica koje dospijevaju za manje od 10 godina. Prinosi na japanske 10-godišnje državne obveznice prvi su put pali ispod nule početkom ove godine, nakon što je Bank of Japan usvojila negativne kamatne stope.

Nedavno su čak i prinosi obveznica nekih europskih tvrtki pale ispod nule. U utorak su prinosi na američke 10-godišnje obveznice pali na 1,727%, s 2,273% krajem prošle godine.

Niski prinosi na obveznice u SAD-u, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Japanu odražavaju situaciju koja već godinama zbunjuje ulagače i vlasti: otpor mlake globalne potražnje za robama, sporog rasta i niske inflacije prema sve skupljoj monetarnoj politici.

Fed drži gotovo 20% američkih državnih obveznica, prema podacima Feda. Bank of England je krajem ožujka držala 26% britanskih državnih obveznica, a Bank of Japan ima do 30% japanskih državnih obveznica, prema podacima HSBC Holdingsa.

U eurozioni ECB i nacionalne središnje banke država članica euro zone drže oko 10% njemačkih državnih obveznica, prema podacima HSBC-a.

Ulagači smatraju da će kupovanje obveznica od strane ECB-a nastaviti pritisak na smanjenje prinosa jer privatni ulagači žele kupiti što više njemačkih obveznica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital