U 2015. registrovano 625 poljoprivrednih obrta i zaposlene 1.384 osobe

Kapital / IZVJEŠTAJI

U 2015. registrovano 625 poljoprivrednih obrta i zaposlene 1.384 osobe

U proteklih godinu dana, Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri miliona KM.

11.04.2016. 10:58 / Izvor: Akta.ba

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva realiziralo je niz aktivnosti u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava zahvaljujući kojima je registrirano 625 poljoprivrednih obrta, a u ovom sektoru otvorena su 1.384 nova radna mjesta.

U proteklih godinu dana, Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri miliona KM. U obradi je još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uslove iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri miliona KM.

"Protekla godina obilovala je aktivnostima na stabilizaciji stanja, uzimajući u obzir naslijeđena dugovanja. Istovremeno doprinijeli smo boljem društvenom statusu poljoprivrednika i njihovom zapošljavanju. Također, značajno je da su Vlada i Parlament FBiH usvojili srednjoročnu Strategiju razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015. - 2019. godine. Uskoro očekujemo usvajanje Prijedloga Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četvorogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH koji su trenutno u proceduri usvajanja”, istakao je resorni ministar Šemsudin Dedić.

Ministarstvo je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih gotovo 50 miliona KM duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od tog iznosa, ukupna dugovanja za proizvodnju iznosila su 25.317.365 KM, a do sada je izmireno 7.485.459 KM, dok je 2.044.292 KM neopravdanih zahtjeva odbijeno. Ukinuto je 68 rješenja, zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo pet miliona KM i naložen povrat novčanih sredstava u budžet.

"Za Program 'Poticaj za poljoprivredu' izdvojili smo 65.151.173 KM, a ukupno je odobreno 82.508 pojedinačnih zahtjeva, poticano 120,6 miliona litara mlijeka, 5,1 hiljada hektara pšenice i raž, 1,1 miliona deklarisani sadnica jagodičastog voća, 7,7 hiljada grla junadi i dr. Ministarstvo je aktivno radilo na poboljšanju životnih uslova farmera na području 15 općina kroz obuku korisnika i  finansijsku podršku za uzgoj jagodičastog voća, gdje je zasađeno 1.669 dunuma, a osigurali smo povoljna grant i kreditna sredstva iz projekta IFAD. Posebno treba istaći poduzete mjere i primjenu evropskog standarda za kvalitetu sirovog mlijeka što je omogućilo da sedam mljekara iz Federacije BiH ima mogućnost plasmana mlijeka na tržište EU", naglasio je Dedić.

Intenzivirane su aktivnosti na oporavku poplavljenih područja kroz rekonstrukciju odbrambenog nasipa uz rijeku Savu, rehabilitaciju lokalne infrastrukture u 22 općine, te projekte zaštite od poplava u Goraždu, Ustikolini i Pale-Prači. Očekuje se i završetak procedure oko dodjele različitih roba poput plastenika, sjemena, sadnog materijala za 806 korisnika.

"U oblasti vodoprivrede značajno je unaprijeđen 'Projekat vodosnabdjevanja i odvodnje otpadnih voda u FBiH' (WATSAN), koji se realizira u 19 općina u Federaciji BiH. Rezultirao je osiguranjem uslova za utrošak 22.374.666 KM grant sredstava IPA 2008 i IPA 2009. Time smo značajno doprinijeli završetku velikog broja projekata u našim općinama, s finansijskom realizacijom od oko 20 posto ukupne vrijednosti projekta, što nije postignuto u prethodne četiri godine", istakao je Dedić. 

U javnoj raspravi je prednacrt zakona o šumama koji će uz nacrt općeg dijela Šumarskog programa FBiH, zatim drugu inventuru šuma na velikim površinama za BiH, te uspostavu  informacionog sistem za upravljanje šumama u FBiH, doprinijeti efikasnijem upravljanju ovim prirodnim resursom.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital